Danas dodjela novinarske nagrade Srđan Aleksić i Mirovne nagrade

Povodom 70 godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Mreža za izgradnju mira i USAID-ov projekat PRO-Budućnost organizuju svečanost u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH na Međunarodni dan ljudskih prava 10. 12. 2018. sa početkom u 11.00 časova.

Na svečanosti će govoriti ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, zamjenica američke ambasadorice Ellen Germain i Aleksandar Žolja ispred Mreže za izgradnju mira i projekta PRO-Budućnost.

U sklopu svečanosti biće dodijeljene Novinarska nagrada Srđan Aleksić i Mirovna nagrada.

Dobitnice Novinarske nagrade Srđan Aleksić za 2018. godinu su Đenana Kaminić Puce sa televizije N1, novinarka Radia Slobodna Evropa Maja Nikolić i novinarka BH Radija 1 Mirela Huković Hodžić.

Ovogodišnji dobitnici Mirovne nagrade su Jasminka Drino Kirlić, aktivistkinja iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Osnovna škola „Dositej Obradović“ iz Doboja. Dobitnici specijalnih nagrada su Čedomir Glavaš, aktivista iz Bratunca i Kuća dobrih tonova iz Srebrenice.

Nagrade će dodijeliti ambasadorica Njemačke u BiH, Christiane Hohmann, ambasador Italije, Nicola Minasi, i ambasador Republike Češke, Jakub Skalnik,

Za kulturno-umjetnički dio programa biće zadužen hor Druge gimnazije iz Sarajeva.

Događaju će prisustvovati predstavnici svih nivoa vlasti, predstavnici diplomatskog kora, kao i učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, predstavnici nevladinih organizacija i medija.

Novum.ba/fena

Vezano: