Predavanje 'Bh. vojnici u autrougarskoj vojsci' večeras u Travniku

U okviru manifestacije “Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2018” večeras, 10. 12. 2018. godine u 18:00 sati, u velikoj sali Općine Travnik biće upriličeno obilježavanje 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata kojoj je i posvećena ovogodišnja manifestacija.

Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zijad Šehić, održat će predavanje na temu “Bosanskohercegovački vojnici u austrougarskoj vojsci”. Predavači će ovom prilikom biti i Senja Mahinić i Dženan Dautović.

Zijad Šehić je autor knjige “U smrt za cara i domovinu” u kojoj je naučnom metodologijom, studiozno i detaljno na osnovu arhivske građe, predstavio mjere koje su vojni i politički faktori Austro-Ugarske Monarhije poduzeli da Bosnu i Hercegovinu nakon okupacije 1878. godine integrišu u svoj državni sistem.Posebno važno mjesto među njima imalo je uvođenje vojne obaveze u BiH i uključenje bosanskohercegovačkih zemaljskih pripadnika u vojnu organizaciju Monarhije, što je imalo značajneposljedice za političke, društvene, privredne i kulturne prilike u zemlji.

Nakon mobilizacije 1914. godine, bosanskohercegovačke jedinice su iz njihovih mirovnih garnizona upućene na razne frontove. Tokom rata bosanskohercegovački vojni obveznici su raspoređeni u sastav osam bosanskohercegovačkih pješadijskih pukova i osam bosanskohercegovačkih lovačkih bataljona, aangažovani su i u okviru drugih jedinica zajedničke vojske.

U toku Prvog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini je ukupno mobilisano 291.498 vojnih obveznika ili 16,2% stanovništva. U prve dvije godine rata 42.654 vojna obveznika, najvećim dijelom pravoslavci, svrstani su u radne odrede koji su imali ulogu provjerenjihove lojalnosti a istovremeno su uvježbavani za dodjelu u sastav operativnih jedinica. U sastavu radnih odreda je ukupno raspoređeno 42.654 vojna obveznika, od kojih je nakon završene obuke 20.912 (49,03%) upućeno u sastav operativnih jedinica.

Od bosanskohercegovačkih vojnih obveznika u toku Prvog svjetskog rata u uniformi je smrtno stradalo oko 38.000. Prosječni gubici za cijelu Bosnu i Hercegovinu iznosili su 12% od ukupnog broja vojno angažovanih osoba, ali su neki rejoni više stradali od drugih (Banja Luka, Srebrenica, Bileća, Foča, Mostar, Bugojno, Prozor itd.). Najveće gubitke iz Bosne i Hercegovine imao je grad Banja Luka, koji je od 1.173 osobe angažovane u vojnim jedinicama izgubio 534 osobe, ili 45,6%, počemu je zauzimao prvo mjesto u Monarhiji.

Za dostignuća u ratu veliki moralni efekat na jedinice i pojedince imala je dodjela odlikovanja, s čime su bile povezane i određene privilegije. U toku Prvog svjetskog rata bosanskohercegovački pješadijski pukovi i bosanskohercegovački lovački bataljoni primili su ukupno 35.637 medalja za hrabrost.

Novum.ba

Vezano: