HKD Napredak Busovača veličanstveno obilježio jubilarnih 10 godina svog „Božićnog koncerta“

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Busovača je i ove godine svojim sugrađanima, ali i svim vjernim posjetiteljima, priredilo nezaboravan „Božićni koncert“.

Naime, sama priča o Napretkovom „Božićnom koncertu“ započela je prije točno deset godina. Upravo te godine je otvoreno i Napretkovo Kino „Theatre“ te je prvi „Božićni koncert“ održan upravo u novootvorenoj kino dvorani. Odmah te prve godine se pokazalo da je kino dvorana premala za ovakav projekt jer više stotina posjetitelja nije moglo ući u prepunu kino dvoranu. Odmah naredne godine „Božićni koncert“ se organizira u dvorani SŠ „Busovača“ te od tada pa do danas Napredak svojim završnim godišnjim koncertom dupke puni i sportsku dvoranu. Kako je bilo do sada tako je i ove godine. U sportska dvoranu je i ove godine došlo oko 1500 vjernih gledatelja koji su uz Napretkov „Božićni koncert“ već punih deset godina i koji su i ove godine mogli uživat u prekrasnom programu.

„Božićni koncert“ busovačkog Napretka je zapravo završni godišnji koncert ovog Društva te na koncertu Napretkove sekcije svojim sugrađanima, ali i ostalim vjernim gledateljima, predstave što su sve pripremali u godini na izmaku. Na svojevrstan način, ovim koncertom se svima koji prate rad HKD-a Napredak Busovača čestita Božić i zaželi uspješna nova godina. Ove godine su se predstavile 3 Napretkove sekcije: folklorni sastav, mažoretkinje te ženska izvorna pjevačka skupina. Budući da se radi o jubilarnom, desetom koncertu, koncert su upotpunili i gosti, a to su zbor HKD-a Napredak iz Jajca i busovački vokalni sastav „Ivančice i prijatelji“. Ukupno je na samom koncertu nastupilo preko 200 izvođača što samo po sebi govori koliki je značaj busovačke podružnice HKD-a Napredak.

Na repertoaru ovogodišnjeg koncerta su se, prije svega, mogle pogledati mnogobrojne plesne koreografije mažoret plesa i folklornog plesa. Mažoretkinje HKD-a Napredak Busovača su se predstavile sa 6 izvedbi i to u kategorijama: pačići, kadet par, junior solo, formacija juniori, senior solo te jednom prigodnom zajedničkom izvedbom na samom kraju koncerta. Folklorni sastav se, također, predstavio sa 6 koreografija. Po dvije koreografije su izveli članovi izvedbenog i veteranskog sastava, dok su članovi pripremnog i najmlađeg sastava izveli po jednu koreografiju. Ove godine gledatelji su mogli uživati u koreografijama varoških plesova Hrvata Središnje Bosne, plesova Hrvata Busovače te Hrvata Bunjevaca. Članovi izvedbenog folklornog sastava su i ove godine kao posljednju folklornu točku izveli revijalnu plesnu koreografiju koja ne spada u njihov folklorni repertoar, nego je u pitanju plesna točka s elementima narodnog plesa. Treba napomenuti da je folklorni sastav u ovoj godini napokon obnovio svoj fundus narodne nošnje sa preko 30 novih kompleta narodnih nošnji, prvenstveno narodnih nošnji busovačkog kraja, ali i drugih krajeva. Za realizaciju ovog projekta treba zahvaliti Federalnom ministarstvu kulture i športa te Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa Kantona Središnja Bosna.

U vokalnom dijelu programa predstavila se ženska izvorna pjevačka skupina HKD-a Napredak Busovača sa par izvornih vokalnih izvedbi, vokalni sastav „Ivančice i prijatelji“ sa skladbama: „Narodi nam se“, „Mesija“ i „Sretan Božić“ te zbor HKD-a Napredak Jajce sa dvije prigodne Božićne skladbe.

Gledatelji su i ove godine bili oduševljeni pripremljenim programom što je potvrdio i gromoglasan pljesak koji je popratio svaku izvedbu. HKD Napredak Busovača je veličanstvenim koncertom obilježio deseti rođendan svog „Božićnog koncerta“, ali je i sebi dao za zadaću nastaviti sa uspješnim organiziranjem ove manifestacije, kao i svih ostalih koje realizira u Busovači.

Novum.ba

Vezano: