UNICEF/Oko 400 hiljada beba u novogodišnjoj noći

FOTO UNICEF

FOTO UNICEF

Stanovnici gradova širom svijeta neće proslaviti samo doček Nove godine, nego i dolazak svojih najmlađih stanovnika na ovaj svijet. Nakon što je na satu otkucala ponoć, očekuje se da će u Sidneju do kraja dana dočekati rođenje 168 novorođenčadi, nakon čega slijedi Tokio sa 310, Peking 605, Madrid sa 166 i, konačno, New York sa 317. Pogledajte fotografije.

Računa se da će se 0,0002 posto od očekivanog broja beba koji iznosi 395.072, roditi u Bosni i Hercegovini, na prvi dan Nove godine.

Gledajući globalno, procjenjuje se da će se polovina ovih porođaja desiti u sljedećih osam država:

  • Indija – 69.944
  • Kina – 44.940
  • Nigerija – 25.685
  • Pakistan – 15.112
  • Indonezija – 13.256
  • Sjedinjene Američke Države – 11.086
  • Demokratska Republika Kongo – 10.053
  • Bangladeš – 8.428

Porodice širom svijeta će 1. januara dočekati bezbroj Alexander-a i Ayesha, Zheng-a i Zainab-a. Prema popisu stanovništva 2013.godine, tri najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini su Marko, Luka i Amar, dok Sara, Ajla i Amina čine top tri ženska imena.

No, u pojedinim državama mnoge bebe nažalost neće ni dobiti ime, jer neće preživjeti prvi dan rođenja.

Oko milion beba umrlo na dan rođenja 2017. godine a 2,5 miliona u prvom mjesecu svog života. Većina te djece je umrlo od uzroka koji su se mogli spriječiti, kao što su prerano rođenje, porođajne komplikacije i infekcije poput sepse i upale pluća, odnosno zbog kršenja njihovog temeljnog prava na opstanak.

„Hajde da se ovog prvog dana Nove godine udružimo u odluci i namjeri da ispunimo sva prava svakog djeteta, počevši od prava na preživljavanje,“ rekla je Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, Geeta Narayan.

“Možemo spasiti stotine beba u Bosni i Hercegovini ako investiramo u jačanje kliničkih standarda za usluge koje se pružaju majkama i bebama i ako osiguramo da naši zdravstveni radnici imaju vještine i najnovija znanja o neonatalnom zdravlju, kao i neophodnu medicinsku opremu, tako da se svaka beba rodi u sigurnom paru ruku u sigurnom okruženju. “

U 2019. godini se, također, obilježava 30-a godišnjica od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, koju će UNICEF obilježavati tokom čitave godine diljem svijeta. U okviru ove konvencije, vlade su se, između ostalog, obvezale poduzeti mjere kako bi spasile svako dijete, pružajući mu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

U posljednje tri decenije svijet je postigao značajan napredak u poboljšavanju uslova preživljavanja djece i to upola smanjujući broj djece koja ne dožive svoj peti rođendan širom svijeta. No, za novorođenčad je napredak bio sporiji. Procent beba koje umru u prvom mjesecu nakon rođenja iznosi 47 posto od ukupnog broja djece koja ne dožive ni petu godinu života.

UNICEF-ova Kampanja za život svakog djeteta (Every Child Alive campaign) poziva na neposrednu investiciju koja pruža pristupačna i kvalitetna zdravstvena rješenja za svaku majku i novorođenče. To uključuje kontinuirano snabdijevanje čistom vodom i strujom u zdravstvenim ustanovama, prisustvo kvalificiranog zdravstvenog osoblja tijekom poroda, dovoljno zaliha i lijekova za sprečavanje i tretiranje komplikacija tijekom trudnoće, porođaja i poroda te osnaživanje djevojaka i žena da zahtijevaju bolju kvalitetu zdravstvenih usluga.

Novum.ba

Vezano: