Dodjela Zlatnog globusa u nedjelju otvara sezonu filmskih nagrada u Holivudu

Ceremonijom dodjele američke filmske nagrade Zlatni globus u nedelju kasno uveče u Los Anđelesu počinje sezona dodjele prestižnih filmskih nagrada u Holivudu.

Filmska biografija bivšeg američkog potpredsjednika Dika Čejnija “Vice” u režiji Adama Mekeja ove godine je favorit sa šest nominacija.

Po pet nominacija dobila su ostvarenja “A star is Born” u režiji Bredlija Kupera koji igra i glavnu ulogu, drama “Green Box” i istorijski film “The Favourite”.

Po četiri nominacije dobili su filmovi “BlacK Klansman”, reditelja Spajka Lija, ostvarenje inspirisano ulogom crnog policajca koji se inflintrirao u Kju Kluks Klan, i “Povratak Meri Popins” s Emili Blant u glavnoj ulozi.

Filmski stručnjaci smatraju da će trka biti najviše između filmova “Vice” u kojem je Kristijan Bejl skoro neprepoznatljiv u ulozi Čejnija, i “A Star is Born” s Kuperom i Lejdi Gagom u glavnim ulogama.

Iako do posljednje trenutka traje neizvesnost o dobitnicima Zlatnog globusa, mnogi smatraju da će u kategoriji najboljeg stranog filma nagradu dobiti ostvarenje “Rim” (Roma) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, dobitnika Oskara 2014. za film “Gravitacija”.

Ove godine se uvodi nova nagrada “Karol Bernet” za životno djelo na televiziji. Prva nagrada će biti dodijeljena Karol Bernet (85), petostrukoj dobitnici Zlatnog Globusa.

Glumac Džef Bridžis ovogodišnji je dobitnik nagrade “Sesil B. Demil”, koja se tradicionalno uručuje na dodjeli nagrada Zlatni globus.

Ceremonija 76. dodjele Zlatnog globusa će biti održana u nedjelju uveče po lokalnom vremenu u hotelu Hilton u četvrti Beverli hils u Los Anđelesu. Domaćini dodjele su glumci Sandra Oh i Endi Samberg.

Zlatni globus, američka filmska nagrada koju od 1944. godine dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), često je pokazatelj koji će filmovi biti nagrađeni prestižnim Oskarom.

Ovogodišnja, 91. dodela Oskara biće održana 24. februara.

Novum.ba

Vezano: