Govor tijela može puno otkriti - Naučite šta kažu ruke, prsti, oči

Svi znamo da riječi uvijek ne odražavaju ono što čovjek stvarno misli i osjeća i da se mnogo toga može saznati i pročitati i iz položaja, držanja, pokreta pojedinih dijelova tijela. Tijelo ipak ne laže. A šta kaže?

Prekrštene ruke su znak zatvorenosti i rezervisanosti i pokazuju da se osoba ne osjeća baš najprijatnije i najsigurnije, da će prije nešto odbiti nego prihvatiti. Ruke iza glave, međutim šalju sasvim drugačiju poruku i kažu da je osoba koja ih tako drži i te kako otvorena i spremna za razgovor, dok ruke na kukovima odaju izvjesno nestrpljenje.

Ukoliko rukama dodiruje, kragnu, prsten na ruci ili telefon to znači da je osoba nesigurna. Isto važi i kada jednu ruku drži preko druge. Kada prekrsti prste budite sigurni da imate posla sa osobom koja puca od samopouzdanja, sigurna je u sebe i samo u sebe i svoje snage se i uzda.

Stavljanje ruku u džepove može da se tumači dvojako. Da je osoba baš samouvjerena ali i da se povlači. O čemu je od ove dvije mogućnosti riječ, može se dodatno zaključiti iz položaja tijela i pogleda. Najviše piše u očima, pa je važno znati uloviti i protumačiti pogled. Od poprijekog pogleda nema dobrih vijesti, jer on ukazuje na nepovjerenje.

Ne treba mnogo očekivati ni od gledanja u stranu, jer ono često znači laž ili pak nervozu. Gledanje u pod  odaje stidljivka ili plašljivka. Razrogačene oči znak su velike zainteresovanosti sagovornika za ono što čuje od vas.

Od njih i pogleda uprtog direktno u vaše oči, treba najviše očekivati. I način na koji neko sjedi, dosta govori o njemu. Tako sjedenje sa nogama prekrštenim u visini članaka odaje opuštenu osobu. Za razliku od toga, stalno pomijeranje stopala, cupkanje nogom ili prebacivanje težine tijela sa jedne strane na drugu, odaje osobu koja ne samo da nije smirena i opuštena, već je nestrpljiva, nervozna, možda i uplašena.

Novum.ba

Vezano: