Čović na udaru medija, desnice i ljevice, Del Vechio će izvući deblji kraj

Foto :DW

Foto :DW

Dragan Čović i Ivan Del Vechio izazvali su pavi diplomatski skandal kada su se pojavili i nasmijani fotografisali na događajima organizovanim povodom proslave neustavnog Dana RS-a.

Ivan Del Vechio najvjerovatnije će biti opozvan sa mjesta mbasadora Hrvatske u BiH, a Čovićev potez okarakterisan je kao podanički u odnosu na Milorada Dodika.

Veliki problem predstavlja i činjenica da je Slavko Lisica, osuđen pred hrvatskim pravosuđem na 15 godina zbog ratnog zločina i napada na Šibenik, posthumno odlikovan na proslavi Dana RS-a.

Velimir Bujanec, desno orijentisani novinar, napisao je facebook statuts u kojem je poručio da je "odlazak Del Vechia i Čovića pljuvanje u lice hrvatskim žrtvama velikosprske agresije".

"Samo izdajice hrvatskoga naroda mogu slaviti tzv. Dan Republike Srpske. Odlazak notornog Dragana Čovića u Banja Luku 09. siječnja nije nas nimalo iznenadio. On odavno nije hrvatski političar i ne zastupa interese hrvatskog naroda, nego svoje osobne i srpske... To svi znamo. Ali strašna je odluka hrvatskog veleposlanika u Sarajevu Ivana Del Vechia da ode u Banja Luku. Svojom nazočnošću na obilježavanju krvavog datuma kojeg su izmislili Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, veleposlanik Del Vechio u ime hrvatske države dao je legitimitet onima koji su iz Bosanske Posavine, Prijedora i Banja Luke te ostalih hrvatskih krajeva na području današnje tzv. Republike Srpske, protjerali više od 200.000 Hrvata. Konkretno – od 220.000 naših ljudi danas tamo ne živi niti 10.000 , svi ostali Hrvati su protjerani ili pobijeni...", navodi se u jednom dijelu statusa ovog novinara.

 

Također i novinar Zoran Šprajc iskazao je negodovanje ovim potezom Dragana Čovića.

"Pa da podsjetimo sve ostale dementne u HDZ-u da je Dragan Čović predsjednik sestrinskog HDZ-a u BiH s kojom sestra u Zagrebu ima vrlo intenzivne obiteljske odnose, pogotovo kada za hrvatski Sabor treba prikupljati glasove tamošnjih Hrvata. Trud Dragana Čovića i njegove lokalne sestrinske podružnice nakon toga se uzvraća obilatim finansijskim donacijama iz hrvatskog državnog budžeta i HVO penzijama, na kojima onda Dragan Čović gradi političku karijeru, a na njoj gradi svoje nekretnine. I tako u krug, ruka ruku mije. Nema tu ništa novo. Osim što je Čović za to kruženje dobio i počasnu doktorsku titulu na zagrebačkom Sveučilištu", poručio je Šprajc.

On se potom nadovezao i na poznati prisan odnos Milorada Dodika i Dragana Čovića, odnosno njihovih političkih stranaka.

"Ali uz hrvatske novce, Čoviću se jednako milo milovati i s Miloradom Dodikom. Dodik je za Čovića sve ono što bi Čović htio biti - predsjednik paradržave u kojoj sam sa svojima vrtiš sve pare države. A Čović je sve ono što Dodiku treba dok se šuta s bh. Ustavom. Mali hrvatski gnom koji će mu laštiti cipele", kazao je Šprajc u svojoj emisiji.

Na koncu, treba naglasiti da se očkuje smjena Del Vechia, jer ge je Andrej Plenković pozvao na informaticni razgovor u Hrvatsku, te će završiti kao jedina žrtva Čovićeve politike.

Novum.ba

Vezano: