'RYKO' nu Travniku predstavio mogućnosti i načini privlačenja financijskih sredstava

U Travniku je  održan sastanak predstavnika srednjih škola i nevladinih organizacija sa područja općine Travnik i Regionalnog ureda za saradnju mladih Zapadnog Balkana (RYCO), koji za cilj ima povezivanje mladih, te neformalno obrazovanje i učenje. Nakon realizovanih preko osam informativnih sesija u BiH, još dvije dodatne, poslije Travnika biće održane u Varešu i 14. janura, 2019. godine u Sarajevu. Ovom prilikom predstavljene su mogućnosti i načiin na koji nevladine organizacije i srednje škole na području Travnika mogu aplicirati na projekte u vrijednosti od 10 do 20 hiljada eura.

“RYCO” je međunarodna organizacija koju je osnovalo šest vlada Zapadnog Balkana: BiH, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija, a ideja za formiranjem proizišla je na samitu lidera Zapadnog Balkana, 2014. godine kada je zaključeno da je potrebna institucija koja će sa baviti pitanjima od značaja za mlade u ovim zemljama, te je formalno osnovana 2016. godine kada su lideri odlučili pružiti financijsku, tehničku i savjetodavnu podršku.

Koordinatorica lokalnog ureda RYCO u BiH, Berina Bukva pojasnila je da ovaj ured za cilj ima doprinos pomirenju mladih na Zapadnom Balkanu, suočavanje s prošlošću i generalno povećavanje mobilnosti mladih na zapadnom Balkanu.

“Cilj je da spajamo mlade ljude, da mogu putovati regijom i da kroz projektne prijedloge koji će ići u implementaciju imaju priliku sresti nekoga ko je drugačiji, ko dolazi iz Srbije, Kosova ili Crne Gore”, istaknula je Bukva.

Obzirom da su mladi strateško opredjeljenje općine Travnik, Faris Hafizadić, stručni saradnik načelnika Općine Travnik za protokolarne aktivnosti i pitanja mladih je kazao da ih posebno raduje što će aplikanti koji prođu imati priliku putem ovog projekta upoznati mlade iz drugih država Zapadnog Balkana, te moći razvijati različita partnerstva.

„Formulari RYCO za aplikante su jako sadržajni i kvalitetni i ovo je također i prilika za sve one koji učestvuju u projektu da spoznaju i iskuse i druge projekte koje podržava EU, te da se nevladinim organizacijama i srednjim školama ukaže na način na koji mogu kvalitetno aplicirati i za veća sredstva“, istaknuo je Hafizadić.

Općina Travnik se učestvujući u projektu izrade i realizacije Strategije za mlade Općine Travnik 2019-2022. godina, čiji je nosilac Centar za edukaciju mladih, koji ga implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), a finansira Europska unija, te sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), operdijelila za unapređenje položaja mladih.

Program menadžer Centra za edukaciju mladih, Nedim Pripoljac je kazao za Avaz da je RYCO odlična prilika za organizacije civilnog društva da ostvare regionalnu saradnju sa drugim organizacijama i da svojim mladim omoguće veću mobilnost i upoznavanje drugih i drugačijih mladih ljudi iz zemalja potpisnica, te naglasio da će CEM alpicirati ove godine i pokušati da osnaži već postojeće programe koje implementira kroz svoje programe, a koji doprinose mobilnosti mladih.

Na sastanku je bila i generalna menadžerica Plesnog studija "Maya“, Maja Đurić-Zahirović, koja je kazala da upoznavanje sa mogućnostima koje su danas predstavljene, za organizacije koje se bave pitanjima mladih, predstavlja "odskočnu dasku" i dodatnu pomoć u razvijanju kapaciteta razmjene mladih sa zemaljama regiona koje su uključene, te da će razmotriti prijedloge i ideje za ovu godinu.


 

Otvoreni poziv, raspisan je 03.12. 2018. godine i iznosi milion eura, a aplicirati mogu srednje škole, organizacije civilnog društva sve do 25. januara, 2019. godine, a prijaviti se može svaka srednja škola i svaka organizacija iz cijele BiH.

Novum.ba

Vezano: