Januar u Narodnom pozorištu u Sarajevu/Na repertoaru drama, balet i opera

Ljubitelji pozorišne umjetnosti do kraja januara imaju priliku pogledati tri predstave u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Riječ je o baletu “Okovani Prometej”, dramskoj predstavi “Gazi Husrev–beže ili: Bukagije” te operi “Čarobna frula”.

“Okovani Prometej” na repertoaru je 22. januara u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač, koja je napisala i libreto prema motivima Eshilove tragedije “Okovani Prometej”.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo uz goste iz Beograda Milana Rusa i Igora Pastora, te hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevska filahrmonija pod dirgentskom palicom Nade Matošević Orešković.

Kompozitor Marjan Nećak kroz svoju magičnu muziku donosi fantastične svjetove bogova i ljudi, te kreacijom začudnih atmosfera postavlja pred koreografa veliki izazov. Posebnost tog komada, u muzičkom i koreografskom smislu je ritual koji je od egzistencijalne važnosti za likove u predstavi i koji se nametnuo kao osnova za kreiranje koreografske koncepcije.

Za 23. i 29. januar planirana je izvedba dramske predstave “Gazi Husrev–beže ili: Bukagije” u kojoj se tematiziraju događaji iz života jednog od najznačajnijih bh. vladara.

Predstava je rađena prema tekstu Džemaludina Latića. Adaptaciju teksta i dramaturgiju je uradio Hasan Džafić, a režiju potpisuje Tanja Miletić-Oručević.

Na sceni Narodnog pozorišta 26. januara bit će izvedna opera Wolfganga Amadeusa Mozarta “Čarobna frula” u režiji Muhameda Hrustanovića.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Josip Šego.

Ova opera briše sve konzervativne linije ražmišljanja, te pokazuje da, u biti, vlast bez žena nije moguća. U “Čarobnoj fruli” se brišu granice između dobrog i lošeg, svaki čovjek ima dva lica koja, ovisno o situaciji, dolaze na vidjelo. Opera je i ljubavna priča dvoje djece koji tokom dramske radnje odrastaju i postaju zreli, kako bi na kraju bili u mogućnosti isključivo u zajedništvu preuzeti moć nad dobrim, te vladati pravedno, vođeni ljubavlju, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Novum.ba/bhrt

Vezano: