Aktivisti koriste '10 Year Challenge' kako bi skrenuli pažnju na klimatske promjene

Godina je počela lošim vijestima o klimatskim promjenama s obzirom na to da je protekla godina bila godina u kojoj su okeani bili najtopliji te da se led na Antarktiku topi brže nego ranije.

Brojne stranice i društvene mreže su preplavile fotografije planete zemlje prije deset godina i sada te aktivisti žele skrenuti pažnju javnosti da je promjena hitno potrebna. Većina fotografija prikazuje topljenje leda i zagrijavanje zemljinih polova. Stručnjaci tvrde da bi pregrijavanje Antarktika moglo dovesti do pucanja leda i glečera, što bi rezultiralo padanjem leda u more, a što bi na koncu povećalo nivoe okeana i mora u cijelom svijetu.
Stručnjaci brinu i za led u Švicarskoj te smatraju da bi mogao u potpunosti nestati u narednih 25 godina.


Jedna od najočitijih promjena je na Aljasci gdje se led na nekim mjestima u potpunosti otopio. Na fotografijama koje su priložene na Twitteru možete vidjeti razliku između 1800. i 2019. godine. Međutim, klimatske promjene ne štete samo glečerima, one utječu i na podmorski svijet.
Zbog rasta populacije raste i potreba za vodom te mnoge rijeke presušuju. Šume se smanjuju zbog sječe.

Brojni političari i poznate ličnosti su podržali ovaj pokret te je tako fudbaler Mesut Ozil postavio fotografiju na svoj Twitter, skrećući tako pažnju pratiteljima na velike klimatske promjene.

Novum.ba

Vezano: