Sejad Mekić iz Busovače prvi je imam nove džamije u engleskom Cambridgeu

Da su Bošnjaci veoma aktivni i značajni članovi zajednica u kojima trenutno žive svjedoči i Sejad Mekić, koji radi kao istraživač na prestižnom britanskom Univerzitetu Cambridge.

Osim toga, ovaj Bošnjak, koji posjeduje državljanstvo Velike Britanije biće upamćen u historiji novoizgrađenog Islamskog centra u Cambridgu jer je upravo on imenovan za glavnog imama.

Naime, ovaj novoizgrađeni impozantni centar može primiti 1.000 džematlija, a njegova izgradnja koštala je čak 20 miliona eura.

Sejad Mekić rođen je 1982. godine u blizini Busovače, nakon završetka Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, a po završetku medrese, tačnije u oktobru 2000. godine, svoje školovanje nastavio je u V. Britaniji. Nakon diplome na Fakultetu islamskog prava i arapskog jezika pri Univerzitetu Wales radio je kao imam i hatib u Londonu (West Hendon Mosque and Islamic Centre). Tu je pred šejhom hafizom Selimom Nedevijem završio hifz, nakon čega je otpočeo klanjati teravih namaz sa hatmom.

Na postdiplomske studije na Univerzitetu Cambridge upisao se 2005., a zbog pravila studija, morao se preseliti s porodiciom u istoimeni grad Kembridž gdje, također, počinje raditi kao imam i hatib centralne džamije. U junu 2006. godine magistrirao je na Cambridgeu, a nakon toga mu se ukazala izvrsna prilika da doktorat radi na londonskoj Školi za orijentalne i afričke studije (School of Oriental and African Studies), čuvenoj SOAS.

Nakon četiri godine , 30. juna 2011. godine uspješno je odbranio doktorski rad pod naslovom “Husein Đozo i islamski modernizam u komunističkoj Jugoslaviji”.

Novum.ba/Intelektualno.com

Vezano: