U Općini Vitez održan sastanak s predstavnicima ŠPD Srednjobosanske šume

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić i predsjednik Općinskog vijeća Vitez Hidajet Sivro, jučer su održali sastanak s predstavnicima ŠPD Srednjobosanske šume, direktorom Društva Vildanom Hajićem, s upravnikom Fadilom Aščićem i šefom proizvodnje Šumarije Vitez Ivom Sekićem.

Tokom sastanka razgovaralo se o stanju u oblasti šuma, o poslovanju Šumarije Vitez, te o stanju na terenu. Posebno je istaknuta potreba pokretanja mjera za zaštitu izvorišta vode za javno vodosnabdijevanje stanovništva, te sprečavanju nelegalnih sječa šume koje najviše utječu na količinu i kvalitet vode za vodosnabdijevanje.

Jedna od tema sastanka bila je i snabdijevanje stanovništva drvnim asortimentom i mogućnostima da se drvni asortiment građanima dostavlja izrezan i spreman za upotrebu. Zbog nefunkcionalnog sistema daljinskog grijanja u općini Vitez stanovnici općine prinuđeni su koristiti čvrsto gorivo, što u urbanom dijelu općine predstavlja problem prilikom dostave i skladištenja.

Na sastanku je iskazana spremnost na saradnju između ŠGD Srednjobosanske šume i Općine Vitez. Razgovaralo se i o iznalaženju novog prostora za smještaj Šumarije Vitez, te o mogućnostima korištenja i najma šumskog zemljišta koje je u nadležnosti Šumarije Vitez, a nije pod korisnom šumom.

Novum.ba

Vezano: