Ljekari otkrivaju: Čokolada pomaže bolje nego sirup za kašalj

Nekoliko ljekara je potvrdilo teoriju o tome da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem te problema sa kašljem. Za The Sun je govorio Alyn Morice, doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti, koji je objasnio zašto on vjeruje u teoriju sa čokoladom.On kaže kako je proveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osjetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja nakon što su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao lijeku. Naime, prije nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na liječenje kašlja nego sirupi.

“Postoje dva razlika zašto čokolada može smanjiti tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu te se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj”, kaže Morice.

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj, te da se zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.

Novum.ba

Vezano: