Nesanica izaziva ozbiljne zdravstvene probleme: Šta se dešava sa tijelom kada nismo naspavani?

Nesanica je sve veći problem modernog doba. Kad ne spavamo dovoljno, to može imati ozbiljne posljedice na naš mozak i tijelo. Ukoliko želite da živite zdravo, spavanje je jedna od najvažnijih stvari – ljekari obično preporučuju 7-9 sati sna svake noći. Međutim, kad ne spavamo dovoljno, to može imati ozbiljne posljedice na naš mozak i tijelo, a takođe se povećava rizik od bolesti i raka.

1. Zbog nesanice slabije pamtimo

Stručnjaci tvrde da će nedostatak sna spriječiti mozak pri stvaranju novih uspomena, odnosno bez spavanja memorijske pregrade mozga prestaju da rade i teško možete da zapamtite nova iskustva.

2. Zbog nesanice se povećava rizik od Alchajmera

Takođe se zna da će nedostatak sna dovesti do povećanog razvoja toksičnog proteina u mozgu koji se naziva beta-amiloid i povezan je s Alchajmerovom bolešću. Dakle, ako ne spavate dovoljno svake noći, nastaće više proteina povezanih s Alchajmerom. Što je više proteina, to je veći rizik od razvoja demencije u kasnijem životu.

3. Zbog nesanice su muškarci manje plodni

Prvo, poznato je da nedostatak sna utiče na reproduktivni sistem kod muškaraca. Znamo da ljudi koji spavaju samo pet do šest sati po noći imaju nivo testosterona kao neko deset godina stariji.

4. Imunitet pati pa se povećava se rizik od razvoja karcinoma

Takođe je poznato da nedostatak sna utiče na imunitet. Dakle, nakon samo jedne noći od četiri do pet sati spavanja, dolazi do 70% manje djelotvornosti u imunološkim ćelijama koje se bore protiv raka. Zbog toga malo sna povećava rizik za razvoj brojnih oblika raka. A taj spisak uključuje rak crijeva, rak prostate, kao i rak dojke. Zapravo, veza između nedostatka sna i raka sada je toliko jaka da je nedavno Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je da klasifikuije bilo koji oblik rada u noćnoj smeni kao vjerovatnu karcinogenu djelatnost. Drugim riječima, radna mjesta mogu izazvati rak zbog poremećaja ritma spavanja.

5. Raste krvni pritisak (što znači veću vjerovatnoću od srčanog i moždanog udara)

Takođe je poznato da nedostatak sna utiče na kardiovaskularni sistem, jer tokom dubokog sna dobijamo najljepši mogući tretman za ravnomjeran krvni pritisak. Otkucaji srca padaju, krvni pritisak pada. Ako ne spavate dovoljno, neće vam se resetovati kardiovaskularni sistem, pa krvni pritisak raste. Ako spavate šest sati ili manje, 200% je veći rizik od kobnog srčanog udara ili moždanog udara.

Nakon koliko sati bez sna počinju problemi?

Drugo je pitanje, možda, kolika je stopa “obnavljanja” ljudskog bića? Koliko dugo možemo bez spavanja prije nego što počnemo da primjećujemo pad rada mozga i štetu na tijelu? Odgovor bi bio – oko 16 sati budnosti. Nakon što prođe 16 sati budnog stanja, počinjemo da primjećujemo mentalno pogoršanje, kao i fiziološko pogoršanje stanja tijela. Nakon što smo budni 19 ili 20 sati, mentalni kapacitet znatno je smanjen – kao da smo pijani.

Novum.ba

Vezano: