Evo šta je glavni krivac za vašu sijedu kosu

Prosijeda kosa još je jedan od dokaza prolaznosti života i najčešće je povezana sa starenjem. Kažemo najčešće, jer nije rijetkost da se i kod mlađih osoba nađe manje ili više sijedih vlasi koje su, u tom slučaju, “naslijeđene”. Kako i zašto se kosa “pretvara” u sijedu? Za to je zaslužan – melanin.

Uzrok “bojanju” kose u sivu nijansu zapravo je stvaranje hidrogen peroksida, koji oštećuje korijen kose i blokira proizvodnju melanina koji daje boju kosi.

Sijeda kosa može se javiti već u ranim dvadesetim, a potrebno je otprilike deset godina da potpuno posijedi. Svaka dlaka sačinjena je od dva dijela, vanjskog i korijena koji se nalazi ispod vlasišta i čvrsto drži vlas kose, a melanin se nalazi u folikulu vlasi, piše HealthMeUp.

Kako starimo, te pigmentne stanice počinju odumirati i reducira se proizvodnja melanina. Osim genetike, još je nekoliko razloga koji mogu utjecati na to kada će se pokazati sive vlasi. Različita oboljenja i loša zdravstvena slika, mogu biti neki od uzroka. Loša prehrana s nedostatkom hranjivih tvari, anemija, manjak vitamina B, poremećaj rada štitnjače….

Pušenje jer smanjuje količinu kisika u tijelu. Ako ste primijetili da ste prerano počeli sijediti, obratite se liječniku jer to može biti jedan od pokazatelja nekih spomenutih zdravstvenih poremećaja. Kao jedan od učinkovitih “lijekova” za sprečavanje preranog nedostatka pigmenta, navode se listovi currya (kadi patta). Mogu se ubaciti u svakodnevnu prehranu ili “zakuhati” u kokosovom ulju i kada se smjesa ohladi nanijeti direktno na vlasište.

Kao neki od uzročnika također se navode i klimatske promjene i zagađeni okoliš, no bez obzira na uzrok, jednom kada posijedimo, to možemo prikriti samo bojom za kosu, piše Večernji.hr.

Novum.ba

Vezano: