BUGOJNO/Samostalna izložba Salihe Hajrić 'Tijelo i društvene teorije o ljudskom tijelu – ženski akt'

U subotu, 16.03.2019. godine u 20,00 sati u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno biće upriličeno otvaranje samostalne izložbe Salihe Hajrić.

Akt kao vječiti likovni motiv, je Salihi Hajrić idealan izbor za prikaz njenih razmišljanja, emocija, kao i vlastite likovne estetike i promišljanja što danas u postmodernom društvu akt kao takav predstavlja i što se sve može kroz njega reći. On je za nju podloga za emocionalni estetski doživljaj, u postmodernom društvu idealan izbor za odnos s tradicijom, on je Salihi demistificirani pristup za poimanje ženske ljepote i njene jeftine konzumacije, promjene estetike i licemjerja društva.

Saliha nam postavlja i pitanje: „Može li akt još uvijek predstavljati slobodu čistog likovnog izražavanja bez društveno nametnutih normi, poimanja kao i iskorištavanja radi osobnog užitka?“ Naravno da može, kao što je to potvrdio Marcel Duchamp naslikavši svoje remek djelo: „Akt koji silazi niz stepenice“

Saliha Hajrić je rođena 26. septembra 1994. godine u Bugojnu, Bosna i Hercegovina. Srednju školu primijenjenih pmjetnosti završila u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Sarajevu 2013. godine a diplomira na nastavničkom odsjeku 2016., te iste upisuje drugi ciklus studija pod vodstvom mentora prof. Mirsada Šehića. Članica udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline (ULUSD) Bugojno. Dobitnica Grand- prix na 15. Bugojanskom likovnom bijenalu.

Novum.ba

Vezano: