Nova poštanska marka BH Pošte ‛500 godina Sultan Selimove džamije u Stocu‛

Danas je iz štampe izašla prigodna poštanska marka "Jubilej" čiji je motiv "500 godina Sultan Selimove (Careve) džamije u Stocu”. Marka je izašla u tiražu od 10.000, nominalne vrijednosti 2 KM. Autorica marke je dizajnerica BH Pošte, Sunita Hamzić. Odštampan je i prigodan FDC koverat.

Podjećamo, Sultan Selimova (Careva) džamija nalazi se u samom centru Stoca. Podigao je sultan Selim-han 1519. godine. Džamijsku cjelinu čine džamija, čatrnja, harem uz džamiju, šadrvan u osovini portala, gusulhana i haremski zidovi. Sultan Selimova (Careva) džamija predstavlja jednu od najvećih bosanskohercegovačkih džamija sagrađenih u 16. vijeku.

Srušena je u prošlom ratu u ljeto 1993. godine. Obnovljena je i svečano otvorena na desetu godišnjicu njenog rušenja 22.08.2003. godine. Od tada na taj datum svake godine Medžlis Islamske zajednice Stolac organizuje manifestaciju ”Dani stolačkih džamija” uz bogate kulturno-vjerske programe.

Odlukom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika od 06.05.2003. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine zajedno sa Čaršijom.

Novum.ba

Vezano: