Najmanje 49 osoba poginulo u napadu na Novom Zelandu

FOTO/Daily mail

FOTO/Daily mail

Najmanje 49 osoba je ubijeno, dok je više desetina povrijeđeno u terorističkom napadu na dvije džamije na Novom Zelandu, saopštila je policija, javlja RT.Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern ovaj napad je opisala kao “teroristički” i najmračniji dan u istoriji zemlje. Uhapšena su tri muškarca i jedna žena.

Policija je upozorila da se radi o “kritičnom incidentu”, te upozorili vjerske vođe da zatvore džamije do daljnjeg. U pucnjavi je povrijeđeno više od 20 ljudi.

Policija je pronašla i demontirala nekoliko eksplozivnih naprava u džamijama.

Napadač je optužen za ubistvo, a sutra će se pojaviti pred sudom, javlja RT.

U jednom incidentu napadač je ušao deset minuta nakon početka molitve i počeo da puca.

Svjedok je opisao da se radi o osobi bijele puti, plave kratke kose, a nosio je šljem i neprobojni prsluk.

Misteriozni čovjek sa šljemom

Drugi incident desio se u mjestu Linwood Mesdžidu gdje svjedoci tvrde da su vidjeli covjeka sa šljemom kako izlazi iz objekta.

Nakon toga policija je našla eksplozivne naprave.

Održan je sastanak Štaba za vanredne situacije u Welligtonu.

Uhapšene su četiri osobe. Ardern je potvrdila da se još ljudi povezuju s napadima.

– Tri muškarca i jedna žena su uhapšeni – rekao je policijski načelnik Mike Bush, ali upozorio da može biti još sumnjivaca.

Opisao je napadača kao ekstremno desničarskog nasilnog terorista.

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu.

Napadač je prema onome što je dosad poznato bijelac odjeven u maskirno odjelo s kacigom na kojoj je imao kameru.

Lokalni mediji prenose fotografije kako je jedan od napadača na oružju imao ispisana imena cara Lazara, Miloša Obilića i drugih historijskih ili kulturoloških ličnosti Srbije i Crne Gore.

Također se navodi kako je na svom Facebook profilu, koji je sada ugašen, uživo prenosio napad, spominjao napadače na džamije u Italiji i Kanadi, te se špekulira kako je taj napadač iz Australije Brenton Tarrant (28).

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

Na društvenim se mrežama netom prije napada pojavio manifest od 87 stranica za koji se vjeruje, kako piše CNN, da ga je napisao jedan od napadač. Manifest je pun antiimigrantskih i antimuslimanskih stavova i ideja.

Novum.ba

Vezano: