Foto-hroničar Slobodan Ličanin - Lika posvetio izložbu fotografija svom Travniku

U prostorijama Univerziteta „Vitez“ u Travniku dnas je u okviru manifestacije Dan općine Travnik otvorena samostalna izložba fotografija, Travničanima dobro poznatog foto-hroničara, Slobodana Ličanina –Like.

Ovom prilikom Lika je izložbu posvetio i poklonio gradu, u kojem je kako kaže odrastao i proveo najveći dio života. Lika nije po rođenju Travničanin, mada bi to brojni njegovi sugrađani rado opovrgli, jer baš ta njegova jedinstvena ljubav i nesebična angažiranost za promocijom i popularizacijom travničkih vrijednosti zapravo najautentičnije pokazuje onu pravu istinsku povezanost za svoj grad.

Amaterskom fotografijom se bavi još od 1960. godine, a vremenom kontinuirano unapređuje i nadograđuje svoja znanja i vještine, te učestvuje na brojnim međunarodnim foto konkursima, na kojima ostvaruje zapažene rezultate. Također, pored fotografije, brojna su i interesovanja u kojima je doprinio svom gradu, a značajan pečat je dao i u oblasti kinologije i trofejistike travničkog kraja, te je već dugi niz godina i vanjski saradnik Zavičajnog muzeja Travnik.

Međutim, ono po čemu je poseban i po čemu se izdvaja od drugih jeste to da vrlo često ovjekovječava, te slikom, ali vrlo često i rječju bilježi tragove jednog vremena, objekte u nestajanju, te nas svojim fotografijama podsjeća kako je to zapravo bilo nekada, a kako je sada. Lika ističe da je sve prolazno, ali da je fotografija trajna i bezvremenska. Meta njegovog objektiva su, pored ove dokumentarne i arhitektonske fotografije i vrlo često flora i fauna o kojoj također znalački govori i piše. Nerijetko bilježi i portrete svojih sugrađana, za koje je osvojio i nekoliko značajnih nagrada.

Današnja izložba kroz 54 fotografije dosljedno je ukazala na to da se zapravo i grad vremenom mijenja, a Lika je naglasio da je njegova namjera da upravo ove fotografije putuju svijetom i da svi oni koji ih vide zapravo požele doći u mjeste gdje su ti snimci nastali.

Pored promocije, Lika uveliko doprinosi u očuvanju i zaštiti kulturno-historijske i prirodne baštine travničkog kraja, a Mirsad Mujanović, majstor fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH koji je danas govorio o jedinstvenom stavralaštvu svog svestranog sugrađanina, kazao je da svojim fotografijama autor zapravo nastoji prikazati odnos između čvjeka i prirode koja ga okružuje, što je kod drugih fotografa to vrlo često zanemareno.

Načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić je ispred Organizacionog odbora manifestacije Dan općine Travnik Liki uručio zahvalnicu za doprinos i učestvovanje u obilježavanju manifestacije.

Novum.ba

Vezano: