Vjerska mržnja: Najkrvaviji napadi na muslimane u posljednje četiri godine u zapadnim zemljama

Teroristički napad koji se dogodio u petak na Novom Zelandu, a u kojem je smrtno stradalo 50 osoba, posljednji je u seriji napada na muslimane u većinski nemuslimanskim državama. Napadi na muslimane zabilježeni su u Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, SAD-u te drugim zapadnim zemljama.

Al Jazeera English izdvaja neke od najkrvavijih napada koji su zabilježeni u posljednjih nekoliko godina.

SAD, august 2016. godine: Njujorški imam i njegov saradnik su ubijeni na ulici u blizini džamije u Queensu. Policijski izvještaj govori da se radilo o zločinu iz mržnje. Napadač je uhapšen i optužen za ubistvo.

Švicarska, decembar 2016. godine: Tridesetogodišnji muškarac je ušao u džamiju u centru Zuricha te pucao na muškarce koji su pili čaj nakon molitve. Tri osobe su ranjene. Isti napadač je ranije tog dana ubio jednu osobu. Napadač je pobjegao, ali je pronađen mrtav kraj rijeke u blizini džamije.

Kanada, januar 2017. godine: Alexandre Bissonnette (27) je ubio šest muslimanskih vjernika tokom napada u gradskoj džamiji u Quebecu tokom večernje molitve. Jedna osoba je stradala dok je pokušavala savladati napadača.

Devetnaest osoba je ranjeno. Bissonnette je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

SAD, maj 2017. godine: Dva muškarca su izbodena nasmrt, a jedan je teško povrijeđen, jer su pokušali intervenirati nakon što je napadač počeo galamiti na dvije muslimanke u vozu na sjeverozapadu države Oregon. Napadač je identificiran kao 35-godišnji Jeremy Joseph Christian.

Ujedinjeno Kraljevstvo, juni 2017. godine: 48-godišnji muškarac se zabio kombijem u skupunu vjernika koji su izlazili iz džamije nakon molitve. Ubio je 51-godišnjeg muškarca, a devet osoba je povrijedio.

Vozač, 48-godišnji Darren Osborne, navodno je nakon zločina uzvikivao: "Želim ubiti sve muslimane. Uradio sam svoj dio". Osborne je osuđen na 43 godine zatvora.

Španija, august 2017. godine: Broj zločina usmjerenih prema muslimanima u Španiji povećava se nakon smrtonosnih napada u Barceloni i Cambrilsu, dok su džamije u gradovima Granada, Fuenlabrada, Logrono i Sevilla oskrnavljene i zapaljene.

Tri Marokanca su brutalno napadnuta u Navarri, dok je jedna muslimanka povrijeđena tokom napada u madridskom metrou.

Novi Zeland, mart 2019. godine: Australac Brenton Tarrant (28) ubio je ukupno 50 osoba tokom terorističkog napada na dvije džamije u Christchurch. Uhapšen je i očekuje se suđenje.

Novum.ba

Vezano: