UŽIVO/Srbija: Građani protestuju, Vučić poručio da ih se ne boji, te da nema prostora za nasilje

12:35

Press konferencija je završena, Vučić je pozdravio sve prisutne i narod na Kosovu uz želju u skoru slobodu i pobjede.

12:34

Novinarka je postavila pitanje, a Vučić ga je preformulisao: "Da li je policija identifikovala magarca sa testerom?" i odgovorio potvrdno.

12:32

Vučić je poručio da je stanje u Srbiji bolje nego što je bilo, te okrivljuje ranije vladajuće strukture za loše stanje u zemlji. Dodao je da pod pritiskom neće da razgovara sa siledžijama, kao što neće popustiti ni pod pritiscima međunarodnih institucija. 

12:28

Jedna osoba Vučiću je dodala mobitel sa informacijom koju je podijelio sa prisutnima. Kako je naveo dobio je informaciju da Srbi sa Kosova žele doći u Beograd da ga brane, ali je poručio da nema potrebe za takve poteze.

Također je dodao da će policijske strukture obezbijediti bezbijedan rad za sve medije u Srbiji. 

"Zaštitit ćemo sve ljude u Srbiji", rekao je Vučić.

12:21

Jedan od novinara je upitao zašto strani ambasadori ne osuđuju nasilje na ulicama Srbije, na što je Vučić rekao da se radi o dvostrukim aršinima, te da ga zapadne ambasade ne zanimaju koliko ga interesuje njegov narod.

Vučić je dodao da je na protestima 1022 osobe i da misli da isti žele da upadnu u zgradu Predsjedništva, ali da se on ne boji i da neće skratiti konferenciju zbog toga.

"Mislio sam ranije završiti, sad neću u inat", poručio je Vučić.

12:17

"Mislim da niko nikad nije održao konferenciju za novinare u ovakvim uslovima, ali moramo da pokažemo da se ne bojimo huligana i siledžija", poručio je Vučić.

Također pozvao je građane koji normalno razmišljaju da ostanu suzdržani, te ponovio da nasilje nije dozvoljeno u Srbiji, te je dodao da je iz Srbije poslana slika kakvu ne želi da gleda,

Vučić je pohvalio rad policije koji je okarakterisao kao jako dobar. Naglasio je da mu problem predstavlja činjenica da ovakva slika (protesti op.a.) može koštati Srbiju novih investicija. 

"Njih nije briga za investciije, u njihovo vrijeme nije bilo investicija", poručio je Vučić i dodao da manjina od nekoliko hiljada nikad neće moći upravljati nasilnim putem.

Također je poručio da Srbija više neće tolerisati nasilje na protestima, odnosno da će svi koji budu učestvovali u nasilju biti kažnjeni po slovu Zakona.

 

12:05

Vučić je počeo sa obraćanjem javnosti, podsjeća na stradanje građana Srbije iz 2004., te pravi paralelu sa današnjim stanjem. Također upozorava da međunardoni faktori treba da obrate pažnju na Albance koji navodno ugrožavaju mir i prave probleme na Kosovu.
Opozicione političare opisuje kao tajkune i fašiste.

Od NATO-a Vučić traži pomoć da se uspostavi red i mir na prostoru Srbije te je poručio "Ukoliko NATO to ne može, ima ko hoće".

Druga  tema o kojoj će govoriti su sinoćnji incidenti. Prelazi na temu onoga što je vlada uradila, te napominje da su otvorili 200 fabrika. Također poručuju da se trenutna vlast "može da se pohvali otvorenim fabrikama, dok se neki drugi mogu pohvaliti samo zatvorenim fabrikama".

"Republika Srbija neće dozvoliti nasilje", poručio je Vučić, te dodao da su dozvolili proteste i prijavljene i neprijavljene, ali da se nasilje neće tolerisati.

Također objašnjava da na proteste dolazi sve manje ljudi, te da to stvara nervozu kod demonstranata i "tajkuna Đilasa i Jeremića".

Također je naveo da će braniti Srbiju od "nasilja koje provode fašisti i tajkuni". Pod tajkunima podrazumjeva Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, dok Boška Obradovića naziva "fašistom".

 

11:54

Nakon sinoć održanih protesta u Srbiji "1 od 5 miliona" i upada demonstranata u zgradu RTS-a, protesti su nastavljeni i danas.

Nekoliko stotina građana nalazi se na ulicama Beograda, te su poručili da očekuju ostavku Aleksandra Vučića kojeg su okarakterisali kao "najvećeg lažova u historiji Srbije".

Vučić je, prema pisanju srbijanskih medija, došao u zgradu Predsjedništva i u podne najavio održavanje pres konferencije.

Novum.ba

Vezano: