U petak promocija knjiga Branislava Mikulića

U petak, 22.marta u „Napretkovom“ domu na programu je još jedna književna večer. Tom prilikom bit će predstavljene dvije knjige Branislava Antova Mikulića, “Srcem do beskraja” i “U srcu je bogatstvo”. Promocija je na programu u 19 sati.

Branislav Mikulić rođen je u Sarajevu, 1951. godine, a po djedu Stjepanu Kljujiću podrijetlom je iz Kreševa. Osnovnu školu, a potom i gimnaziju, pohađa u rodnom gradu. S osamnaest godina upisuje studij ekonomije u Sarajevu, s dvadeset i političke nauke. Nakon diplomiranja, odlazi na magistarski tečaj u Beograd, kasnije doktorira i specijalizira u Sarajevu i Hsagu. Iako po vokaciji ekonomist, okreće se temama koje su bile bliže njegovu srcu –petnaest godina je, radeći na Ekonomskom institutu Univerziteta u Sarajevu, izučavao fenomen migracija radnika u inostranstvo, s fokusom na njegovu socijalnu i ljudsku dimenziju. Na desetine je njegovih članaka, naučnih studija, monografija i analiza na tu temu.

U jesen 1989. i sam postaje migrantom. Polazi u Nizozemsku na postdoktorske studije gdje, stjecajem okolnosti, ostaje raditi sve do 2005. godine. Ekonomska i socijalna nejednakost su teme koje zaokupljaju njegovu pažnju – u centru istraživačkog interesa su mu najranjivije kategorije stanovništva: siromašni, socijalno ugroženi, beskućnici, bolesni, oni bez šansi i nade.

Nakon godina plodnog djelovanja u Centru sa socijalne analize Statističkog ureda Nizozemske, prelazi u Dublin, gdje radi za Europsku komisiju. Njegov istraživački interes je i tu zaokupljen društvenim temama. Osmišljava i vodi komparativne analize o kvaliteti života, socijalnoj inkluziji, nejednakosti i siromaštvu u Europskoj uniji. U Irskoj ostaje do pred kraj 2012. godine, kada prestaje sa znanstvenim radom i posvećuje se pisanju i pripovijedanju. Uglavnom se izražava u formi kratke priče, a najradije na materinskom jeziku. Bilježi, kako sam često veli, samo ono što je otkrio hodeći kroz vlastiti život – ono što je oslušnuo uhom, vidio okom i razumio srcem.

Za svoje kratke priče je dobio je veći broj priznanja i nagrada. Živi, piše i djeluje na relaciji Amsterdam - Sarajevo. Suradnik je brojnih časopisa, revija i portala, aktivan u nekoliko redakcija i uredničkih odbora. Nedavno je primljen u članstvo PEN Centra BiH.

Novum.ba

Vezano: