Večeras ‘Sat za planetu Zemlju’

Iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF pozvali su građane Bosne i Hercegovine da u 20.30 sati ugase svjetla u okviru akcije ‘Sat za planetu Zemlju’.

Ova akcija, koja je krenula kao inicijativa jednoga grada (Sidnej, 2007.), a prerasla u najveći globalni pokret za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena, ujedinjuje milione ljudi u svijetu. Ove godine akcija će se provesti u više od 180 zemalja, gdje će središta više od 7500 gradova biti u mraku, baš kao i 2000 svjetski poznatih znamenitosti.

Bosna i Hercegovina se ponovno spremno odazvala Satu za planetu Zemlju i više od 20 gradova večeras će na 60 minuta zamračiti svoja središta i prepoznatljive znamenitosti, kazala je Petra Boić Petrač iz WWF Adrije.

Osim spomenika na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine tj. mostova u Višegradu i Mostaru večeras će i brojne druge znamenitosti poput Vijećnice u Sarajevu, Dobojske tvrđave ili središta grada Banjaluke stati uz bok Ajfelovom tornju, londonskom Tauer Bridžu, Koloseumu u Rimu ili egipatskim piramidama.

WWF je ovogodišnju akciju proveo uz moto “Skini se s plastike, navuci se na prirodu”, uz poziv svim pojedincima, gradovima i poduzećima da se uključe u akciju gašenjem svjetla, ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom.

Novum.ba

Vezano: