Radionice na temu ‛Edukacija o invaliditetu‛ za učenike tri bugojanske srednje škole

8., 9. i 10. aprila u prostorijama udruženja Leptir Bugojno bit će održane tri edukativno/simulacijske radionice na temu „Invaliditet“ za učenike bugojanskih srednjih škola. Ove aktivnosti su dio projekata „Solid Art – solidarnost i razumijevanje kroz umjetnost“, kojeg implementira Dječije pozorište Eko Art u partnerstvu sa Udruženjem za djecu i osobe sa posebnim potrebama Leptir Bugojno.

Cilj ovih radionica je da se mladi educiraju u oblasti invaliditeta, razviju empatiju prema osobama sa invaliditetom i svojim vršnjacima i okolini šire pozitivne stavove o ovim osobama smanjujući negativne predrasude prema njima, čineći tako svoje škole/zajednice pristupačnim i inkluzivnim za sve.

Ova aktivnost je podržana u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Projekt je nastao na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, Tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentne koordinatorice UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat pod nazivom „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti Bosni i Hercegovini “ kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP.

Novum.ba

Vezano: