Radionice i konkurs za najbolji esej na temu ‛Invaliditet‛ za bugojanske srednjoškolce

U prostorijama Udruženja za djecu i osobe sa posebnim potrebama Leptir Bugojno 8.,9. i 10. aprila održane su tri edukativno/simulacijske radionice na temu „Invaliditet“ za učenike sve tri bugojanske srednje škole.
Cilj ovih radionica je da se mladi educiraju o oblasti invaliditeta kako bi širili pozitivne stavove o osobama sa invaliditetom i smanjili negativne predrasude prema ovoj populaciji među svojim prijateljima u razredu ali i šire. 
Do 22. aprila je otvoren i javni konkurs za najbolji esej na temu „Invaliditet“ u kojem mogu učestvovati svi bugojanski srednjoškolci i tako kroz pisanu riječ javnosti predstaviti svoja iskustva sa osobama sa invaliditetom, kako oni gledaju na život osoba sa invaliditetom u našem društvu. Najbolji eseji bit će nagrađeni i prezentirani javnosti 15. maja u okviru kulturne manifestacije Bugojansko proljeće, kao dio programa Udruženja Leptir. 
Kršenje prava i diskriminacija, posebno ranjivih grupa, su nažalost svakodnevna pojava u našem društvu, ali srećom postoje mladi koji o tome žele učiti i javno govoriti. Upravo sa ovim ciljem je nastao projekat „SolidArt – solidarnost i razumijevanje kroz umjetnost“, a održane radionice su dio ovog projekta kojeg implementira DP Eko Art u partnerstvu sa Udruženjem Leptir Bugojno. 
Ove aktivnosti su podržane u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).
Projekt je nastao na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, Tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentne koordinatorice UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat pod nazivom „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti Bosni i Hercegovini “ kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP.

Novum.ba

Vezano: