FOTO/U Vitezu održana tribina 'Učešće MUP-a u odbrani Viteza'

U prostorijama MIZ Vitez u organizaciji Udruženja žrtava rata ‘92-‘95 “16. april” Ahmići, održana je tribin na temu “Sjećanje na poginule pripadnike policije RBiH ‘92-‘95, kao i njhovo učešće i doprinos u odbrani BiH - Vitez”.

Na tribini su govorili Aljoša Čampara, aktuelni ministar unutrašnjih poslova FbiH, Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Avdo Hebib ratni ministar unutrašnjih poslova RBiH te Mensur Pašalić, presjednik Ilmije.

Mensur ef. Pasalic govorio je o ulozi imama u odbrani RBiH od agresorske vojske i ulozi Ilmije u očuvanju istine o ulozi i torturama koju su prolazili imami, o čemu su snimljena i tri filma.

Čampara je govorio o historijskim činjenicama odbrane Viteza i značaju policije u organizovanju i očuvanju Bošnjaka na ovom području.

Govornici su poseban istakli rahmetli Šabana Mahmutovića koji je mučki ubijen a bio je komandir policije u danima odbrane. Nikad se nisu otkrili počinioci. Šaban je bio načelnik Policijske stanice Vitez, ubijen je 16.4.1993.

Mehmedović je istaknuo kako se moraju poduzeti konkretne aktivnosti kako bi se pomoglo svima koji su učestvovali u odbrani.

U osnovnim školama Vitez i Dubravica raspisan je i konkurs za literarni rad na temu “Da se ne zaboravi i ne ponovi 16. april 1993. godine”, a najboljima su uručene i nagrade na večerašnoj tribini.

Novum.ba

Vezano: