Pobjeda 'Proma' u Hadžićima u zadnjem kolu

U subotu, 13. aprila, u Hadžićima je odigran susret zadnjeg kola A1 lige između KK „Bošnjak“ Hadžići i KK „Promo“ Donji Vakuf. U veoma izjednačenoj utakmici, koja je opet odlučena u zadnjim trenucima, Donjovakufljani su imali više znanja i sportske sreće, te na kraju slavili rezultatom 74:75 (22:15; 10:18; 22:24; 20:18).

Domaći su bolje otvorili utakmicu i nakon prvog perioda imali prednost od sedam poena. U drugom periodu „Momci s Vrbasa“ igraju svoju najbolju dionicu u ovoj utakmici i u prvih pet minuta prave seriju 15:0. Ipak, do kraja četvrtine ekipa „Bošnjaka“ uspijeva smanjiti zaostatak na svega jedan poen. U nastavku izjednačena borba, uglavnom uz minimalno vodstvo „Proma“. Tri minute prije kraja „Bošnjak“ uspijeva da dođe do minimalne prednosti 62:61. Trener Jugo traži time out, nakon kojeg „Promo“ ponovo pravi seriju od 9:0, no domaći se ne predaju i ponovo stižu do izjednačenja (72:72) minutu prije kraja susreta. Dinko Peljto pogađa trojku za vodstvo „Proma“, nakon toga domaći poentiraju iz dva slobodna bacanja, „Promo“ šutem Peljte sa linije trice za sigurnu pobjedu, ne koristi svoj zadnji napad, ali Rešidović također pod pritiskom, ne uspijeva pogoditi zadnji šut i bodovi idu u Donji Vakuf.

U domaćoj ekipi Meris Džafić i Ernad Mujić dali su po 16 poena, Željko Klještan 14, Alem Hasanović 13 i Dejan Petković 10 poena. Kapiten „Proma“ Nedim Mustafica ponovo je bio najefikasniji sa 23 poena, sjajni Admir Džihan je ubacio 18, Dinko Peljto 17 (9 asistencija), Dino Alkić 6, Damir Kasun 5, Strahinja Jovanović 4 i Rijad Smajlović 2 poena.

Svoju najuspješniju sezonu u historiji kluba Donjovakufski košarkaši okončali su sa fantastičnih 16 pobjeda i samo 6 poraza. Identičan učinak ima i „Igman Burch“ Ilidža, ali će, zbog slabijeg međusobnog omjera, „Momci s Vrbasa“ ipak biti drugi na tabeli.

Lijepa gesta igrača obje ekipe obilježila je ovu utakmicu. Naime, igrači su sakupili prilog za liječenje malenog Maka Hasića, kojemu želimo što skoriji oporavak.

Slijedi doigravanje za plasman u Ligu 12 i za konačnog pobjednika A1 lige. U nedjelju, 14. aprila, kada se kompletira zadnje kolo, saznat ćemo protivnika u polufinalu, a u igri su: „Turbina“ Jablanica, „Čelik“ Zenica i „IBU Spartans“ Živinice. Već sljedeće sedmice čekaju nas prve polufilalne utakmice. Igra se na dvije pobjede, a u polufinalu „Promo“ ima prednost domaćeg terena, te će se eventualna treća utakmica igrati u Donjem Vakufu. Dakle, tek slijede prava uzbuđenja.

Ove godine donjovakufski košarkaški klub slavi 40 godina svog postojanja.

Novum.ba

Vezano: