Slijepi navijač Liverpoola uz pomoć kacige može da prati utakmice omiljenog kluba

Mnogi će reći da je fudbal više od sporta. Ova uzbudljiva igra tokom godina kod čovjeka izazove razne emocije, od onih tuge do radosti.

Za fudbalskog fanatika koji navija za neki elitni ili lokalni klub nema ništa draže od utakmice vikendom, međutim pojedini navijači nemaju tu sreću da uživaju u potpunosti.

Jedan navijač Liverpoola, 41-godišnji Ian Wood od svoje pete godine je slijep, ali svejedno sa tribina Anfield Roada bodri popularne Redse.

Međutim, sada će Wood imati priliku da osjeti dešavanja sa terena kao i ostali navijači uz pomoć Roovision kacige.

"Ovo mi je promijenilo život. Još kao dječak sam dolazio na utakmice i sjećam se da u 90-im nije bilo ni komentatora, a sada imam ovo. Ovo je nevjerovatno", rekao je Wood.

 

"Nakon godina slušanja sa strane, sada zapravo mogu galamiti na sudiju da nije bio penal ako mi se ne svidi ono što ne vidi. Ne mogu pročitati imena na dresovima, ali mogu reći ko ima loptu", dodao je Wood.

Inače, Woodu je u funkciji samo 5 % vida zbog čega kaciga funkcionište što nije slučaj za osobe s manjim procentom.

Osim da sa tribina gleda utakmice kaciga je Woodu pomogla i u ostalim aspektima života te tako sada može ići na koncerte.

"Koristim je u kafiću kako bi gledao utakmice na televiziji i razgovarao sa ostalim navijačima. Ali ne samo za fudbal, koristio sam je i za koncert U2 grupe", rekao je strastveni navijač Redsa.

Novum.ba

Vezano: