Učenici SMŠ Zijah Dizdarević učestvovali na Kvizu znanja o životu i djelu Isaka Samokovlije

Isak Samokovlija nitima iskrene ljubavi bio je povezan sa Goraždem i Drinom i tu posvećenost za sva vremena ostavio je zapisane u nizu pripovijedaka. Goraždanski centar za kulturu i zaposleni u ovoj ustanovi na poseban način, već godinama, uzvraćaju pripovjedaču za sve vječne zapise o Goraždu, kroz manifestaciju koja tradicionalno, već 15 godina, počinje u januaru i traje cijelu godinu.

U Centru za kulturu Goražde, tim povodom, 11.04.2019. godine održan je kviz znanja o životu i djelu velikog bosanskohercegovačkog književnika. Kviz je dio tradicionalne manifestacije pod nazivom „Dani Isaka Samokovkije – Sunce nad Drinom“ koju, uz podršku Gradske uprave Goražde i resornog kantonalnog ministarstva, organizuje goraždanska javna ustanova za kulturu.

U kvizu znanja, pored fojničkih ekipa SMŠ „Zijah Dizdarević“ i OŠ „Muhsin Rizvić“, priliku da pokažu koliko znaju o Samokovliji i njegovom bogatom stvaralačkom opusu, imale su i ekipe osnovnih i srednjih škola iz Bosansko – podrinjskog kantona i Kantona Sarajevo.

Ekipu SMŠ „Zijah Dizdarević“ činili su učenici četvrtog razreda gimnazije Selma Lušija, Amar Softić i Kenan Ramić, a ekipu je vodila profesorica bosanskog jezika i književnosti Alma Kljaho.

Sve školske ekipe su pokazale da znaju dosta o čuvenom pripovjedaču i njegovom životu i djelu, saopćeno je iz SMŠ Zijah Dizdarević.

Novum.ba

Vezano: