Kim Jong-un se sastao s Vladimirom Putinom u Vladivostoku, prvi put u historiji

Lider Sjeverne Koreje u srijedu je stigao u Vladivostok vozom. Toplu dobrodošlicu danas mu je priredio Vladimir Putin, a očekuje se da će glavna tema razgovora biti nuklearni program Sjeverne Koreje.
 
Naime, iz ruske delegacije ranije je istaknuto da će to biti jedna od tema, a Sjeverna Koreja očekuje podršku Putina, nakon što posljednji susret Kim Jong-una s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom nije dao očekivane rezultate.

Po dolasku u Rusiju Kim Jong-una je zabavljao limeni orkestar prije nego što je ušao u automobil koji je bio okružen tjelohraniteljima koji su, u već poznatim scenama trčali uz vozilo dok je odlazio.

Kim je kazao da će razgovarati s Putinom i o situaciji na Korejskom poluostrvu, ali i o bilateralnim odnosima s Rusijom.

Prema riječima ruskog predsjedničkog portparola Dmitrija Peskova, Kremlj vjeruje da je jedini način denuklearizacije Sjeverne Koreje razgovor šest zemalja o tom pitanju, što je i započeto 2003. godine, a uključuje dvije Koreje te Kinu, Japan, Rusiju i SAD.

Novum.ba

Vezano: