Kreševo: OV nije potvrdilo mandat MZ Crnići, uslov za potvrđivanje izbor novog predsjednika

Na prošloj sjednici OV Kreševo, održanoj jučer, na dnevnom redu se našla i tačka potvrđivanja rezultata glasanja za članove Mjesnih zajednica. 

Izborni rezultati usvojeni su za sve MZ osim za MZ Crnići. Podsjećamo na izborima za MZ Crnići za predsjednika je izabran Mahir Lušija, te članovi Darko Joksimović, Ahmed Hodžić, Ibrahim Bejtić, Jedinko Miletić, Amir Neradin, Željko Miletić, Janko Drljo i Jadranko Barešić.

Ipak izborna volja glasača iz MZ Crnići nije potvrđena na OV Kreševo.

Kako neslužbeno saznajemo razlog su, najvjerovatnije, pritisci iz kompanije koja posjeduje krečanu na teritoriju ove Mjesne zajednice. Kompanija BFS je poslala dopise u nekoliko političkih organizacja koje djeluju u OV Kreševo sa ciljem nepotvrđivanja izbora i neizbora Mahira Lušije na mjesto predsjednika, a kao razloge su naveli probleme koje su imali sa pojedinim izabranim članovima MZ i Lušijom.

Kako saznajemo od izvora bliskog situaciji u MZ Crnići, problem je, ustvari, činjenica da pojedini članovi ne odgovaraju kompaniji BFS jer se godinama bore protiv zagađenja i uništenja ekosistema koje je ova krečana donijela u BFS.

Dopisi i pritisci očigledno su imal odjeka i urodili su plodom te su jučer prilikom glasanja za potvrđivanje rezultata delegati iz HDZ-a bili protiv usvajanja i potvrđivanja mandata, čime je pogažena volja mještana MZ Crnići.

Nakon rasprave odlučeno je da se MZ Crnići da rok od sedam dana kako bi se izabralo novo rukovodstvo, pod uslovom da Lušija ne bude predsjednik.

Kao razlog su navedeni navodni radikalni stavovi Lušije, što je on, u telefonskom razgovoru odbacio, te naveo da se radi o pritisicima koji su prisutni od samog početka od strane BFS, a kojima je dio članova OV podlegao. 

Novum.ba

Vezano: