Arsenal, Chelsea, Liverpool i Tottenham već su ispisali historiju nogometa!

Arsenal i Chelsea sinoć su izborili plasman u finale UEFA Evropske lige koje će se igrati 29. maja u azerbejdžanskom Bakuum, te tako su ispisali historiju evropskog fudbala.

U finalu Lige prvaka gledat ćemo rivale sa Otoka, a 1. juna u Madridu za najvažniji pehar u klupskom fudbalu borit će Liverpool i Tottenham. 

Posljednje ovosezonske utakmice UEFA takmičenja - Lige prvaka i Evropske lige, tako će igrati četiri ekipe iz Engleske, a nikada u historiji fudbala nije se dogodilo da u finalima igraju svi timovi iz jedne zemlje. Ovo je još jedna potvrda da se u Engleskoj igra vjerovatno najkvalitetniji fudbal.

Uz to, za dva UEFA trofeja borit će se tri kluba iz Londona, što je također podvig koji će u skorijoj budućnosti teško nadmašiti bilo koji evropski grad.    

Otkako je 1993. godine startala Liga prvaka, u četiri navrata se dogodilo da u finalima Lige prvaka i Kupa UEFA/Evropske lige igraju po tri kluba iz iste zemlje. Dva puta je to uspjelo Italijanima, a dva puta Špancima.

Prvi put tri predstavnika iz iste zemlje u finalima su igrali 1995. godine. Za Ligu prvaka borili su se Ajax i Milan, a u finalu tadašnjeg Kupa UEFA Parma i Juventus. Evropsku krunu osvojio je Ajax, dok je u Kupu UEFA slavila Parma.

Tri godine kasnije ponovno su u završnim susretima evropskih takmičenja nastupile tri ekipe iz Serie A. Juventus je u finalu Lige prvaka izgubio od Real Madrida, dok je u Kupu UEFA Inter savladao Lazio sa 3:0.

U novijoj historiji u finalima smo gledali klubove iz Španije. Bilo je to 2014. i 2016. godine. Zanimljivo, oba puta su u završnicama bili isti klubovi, a ishodi su također bili isti.

Real Madrid je u finalima Lige prvaka oba puta bio bolji od Atletico Madrida, a Sevilla je osvajala Evropsku ligu.

Novum.ba

Vezano: