Saopćenje za javnost- napad na načelnika Gornjeg Vakufa - Uskoplja

U povodu napada na načelinka općine Gornji Vakuf - Uskoplje dostavljeno je saopćenje za javnost u koje prenosimo u cjelosti:

Dana, 09.05.2019. godine u popodnevnim satima (oko 13:30 ) na lokaciji parkinga industrijske zone u Batuškom lugu bb u Gornjem Vakufu-Uskoplju, fizički je napadnut načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević. 

Uz verbalno vrijeđanje , psovke i prijetnje smrću sa drvenim predmetom dužine oko jedan metar koji je držao u ruci napad je izvršio Salih Kasumović zvani Ikan. Na sreću, posljedica nije bilo jer je istog spriječio u njegovim namjerama gospodin Husein Fale građevinski inspektor koji se nalazio zajedno sa Općinskim načelnikom, kao i sugrađanin Saudin Trkić koji je kasnije došao i koji je pokušao smiriti imenovanog. 

Ovo je bio drugi put da Općinski načelnik prilikom obavljanja dužnosti u posljednjih godinu dana bude napadnut od iste osobe na javnom mjestu, čime je bila ugrožena njegova lična sigurnost. 

Ovakvi postupci, zastrašivanja i napadi na Općinskog načelnika je i  napad na institucije općine koje obavljaju svoje dužnosti u skladu sa Ustavom BiH, F BiH, Srednjobosanskog kantona, Statutom općine i drugim propisima koje su date u nadležnost lokalnoj zajednici. 

Zato od nadležnih policijskih i pravosudnih organa tražimo da se aktivno uključe i provedu sve zakonske radnje i postupke protiv imenovanog, kako bi spriječili dalje ugrožavanje sigurnosti institucija i građana ove Općine kao i neželjene posljedice do kojih bi moglo doći.

 Kabinet općinskog načelnik

Novum.ba

Vezano: