Upis učenika u Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku

Prijemni ispit za upis u Elči Ibrahim-pašinu medresu je zakazan za subotu 22. juni 2019. godine u 09:00 sati, a prijave se primaju do petka, 21. juna do 13:00 sati, javljeno je iz ove školske ustanove.

Konkurs upisa i pitanja za prijemni ispit svi zainteresovani mogu pronaći na oficijelnoj web stranici Elči Ibrahim-pašine medrese: http://www.medresa.edu.ba/

Kako je Travnik bio administrativno-upravni centar pašaluka, veziri su u njemu osnivali prve medrese, te su pod upravom Osmanskog carstva u ovom gradu iznikle čak tri, a jedna od prvih medresa XVIII stoljeća osnovana je u samom srcu Srednje Bosne. Izgradio ju je bosanski vezir rodom iz Grčke, mirotvorac Elči Hadži Ibrahim–paša 1706. godine u mahali Osoje. Nažalost prvobitna zgrada je 1892. godine srušena prilikom izgradnje pruge, ali je Zemaljska vlada BiH finansirala izgradnju nove veće i modernije Medrese, koja i danas gordo podsjeća na prošla vremena.

Ova školska ustanova se višenamjenski koristila kroz različite vremenske tokove, ali je kao respektabilno prosvjetno žarište odnjegovala brojne generacije vjerskih učenjaka, te je i danas je vrlo često stjecište brojnih vjerskih i kulturnih događaja.

 

Novum.ba

Vezano: