Obilježavanje Nedjelje Crvenog križa u Donjem Vakufu

Obilježavanje Nedjelje Crvenog križa privodi se kraju, ova nedjelja traje od 08.-15.05, u skladu sa motom obilježavanja volonteri Crvenog križa pripremili su i sproveli brojne aktivnosti.

Cilj obilježavanja Nedjelje Crvenog križa je buđenje svijesti svih građana BiH o potrebi pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, upoznavanje šire javnosti o Crvenom križu, radu i programima koje ova humanitarna organizacija provodi, ljubavi koja se kroz programe pruža i daje svima u potrebi vodeći se Principima Crvenog križa.

Dan Crvenog križa širom svijeta se obilježava 8. Maja, na dan kad je rođen osnivač i idejni tvorac Pokreta Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca, Henry Dunant.

Ovogodišnji moto obilježavanja Nedjelje Crvenog križa je "Ljubav", ljubav u službi humanosti.

Nedjelja Crvenog križa počela je sa dodjelom priznanja Crvenog križa FBiH zaslužnim pojedincima i kolektivima, Godišnje priznanje Crvenog križa FBiH je uručeno Crvenom križu općine Donji Vakuf, predsjedniku Sulejmanu Kahvedžiću, te priznanje "8.Maj" Omeru Pajiću.

Aktivnosti koje je provodila OO Crvenog križa Donji Vakuf su distribucija markica Javnim ustanovama na području ove općine, aktivnosti u saradnji sa MSŠ i Sekcijom Crvenog križa ove škole, posjeta korisnicima kućne njege, licima treće životne dobi koji žive sami, planirana je i promocija Crvenog križa u gradu sa prodajom markica, besplatnim mjerenjem šečera u krvi i krvnog pritiska ali je zbog loših vremenskih uslova odgođena za narednu sedmicu. Jedna od aktivnosti je i gostovanje u radijskoj emisiji "Četvrtkom otvoreno" - Radio Donji Vakuf.

Maleno mjesto u Italiji, gradić Solferino u kojem je nastala ideja Crvenog križa ove godine će posjetiti preko 10 000 volontera, lider mladih Crvenog križa općine Donji Vakuf, Emina Snaga će također imati priliku da posjeti i boravi u Solferinu u periodu od 21.06 do 24.06, a kada se ujedno i obilježava 100 godina postojanja Međunarodne federacije Crvenog križa / Crvenog polumjeseca.

"Onima koji žive 7 principa, koji se kroz život i rad vode njima najiskrenije čestitamo Svjetski dan Crvenog križa i Nedjelju Crvenog križa, neka nam humanost bude glavna vodilja života", istakla je Emina Snaga, lider mladih CK Donji Vakuf.

Novum.ba

Vezano: