Kiseljak: Nakon 59. godina ponovo će se početak iftara obilježavati pucnjem iz topa

U Kiseljaku je danas izvršena predaja topa za obilježavanje početka iftara. Top je predstavnicima Medžlisa islamske zajednice Kiseljak uručio gradonačlenik Sarajeva Abdulah Skaka u mjestu Gornji Palež odakle će se vršiti ispaljivanje. Skaka je iskoristio ovu priliku da porazgovara sa predstavnicima MIZ Kiseljak, te da čuje priču od glavnog imam o topu koji se ranije koristio za ove svrhe.

- Ranije smo imali tobdžiju koji je ovako obilježavao početak iftara, odnosno vrijeme iftara. Prema informacijama koje smo dobili od džematlija iz Paleža top je punio i ispaljivao Mujić Salkan. On je koristio taj top jako dugo, dok se na kocu top nije raspao oko 1960. godine. Potom smo došli na ideju da ponovo nabavimo top, te smo stupili u kontakt sa Gradom Sarajevom i gradonačelnikom Skakom koji nam je poklonio ovaj top, objasnio nam je Kenan ef. Bajrić, glavni imam MIZ Kiseljak.

Okupljeni su iskoristili ovu priliku da isprobaju top, a džematlije će već danas u 20:14 sati u Kiseljaku nakon skoro 60. godina ponovo čuti pucanj koji će označiti vrijeme iftara.

Za paljenje baruta u topu zaduženi su mještani Gornjeg Paleža koji su vrlo rado prihvatili ovu odgovornost.

Novum.ba

Vezano: