Radnici Vitezita pješke krenuli prema Sarajevu

Nakon što ih je Federalna vlada mjesecima ignorirala, radnici neriješenog imovinskopravnog statusa nekadašnjeg giganta poslovnog sistema „Vitezit“ krenuli su jutros pješke od Viteza do Sarajeva i najavili štrajk pred zgradom Vlade FBiH.

Ovom protestnom šetnjom, kako je kazao Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radnopravnog statusa „Vitezita“, 15 žena i petorica muškaraca, posljednji radnici iz prijeratnog perioda ove firme čiji radni staž još nije uvezan, žele ukazati na svoje probleme.

- Još od početka godine šaljem zahtjeve federalnom premijeru Fadilu Novaliću i resornom federalnom ministru energije, industrije i rudarstva Nerminu Đindiću. Svaki put su nas ignorirali, samo nas prebacuju s jednih na druge, a niko nije odgovorio na naše zahtjeve. U drugom mjesecu uplatili su firmi više od dva miliona KM, nas su opet zaboravili - rekao je Sivro.

Riječ je uglavnom o Bošnjacima, prije rata mladim radnicima firme koji su usljed ratnih dejstava prestali s radom, a danas traže uvezivanje staža i odlazak u penziju. Iako su, kaže Sivro, protest htjeli odgoditi do završetka ramazana, ženama je prekipjelo.

- Nemamo novaca ni za autobus pa moramo pješke. Ženama je prekipjelo, nemaju ni za iftara, jad i bijeda. Ovi radnici nikad ništa nisu dobili, ne mogu ni na biro, zdravstvene knjižice nemaju, nakupilo se svega. Neki su predlagali čak i radikalnije metode, no, ja to zasad smirujem - kazao je Sivro.

Radnici ''Vitezita'' u oktobru 2017. godine izveli su nešto slično, kada su 23 radnika šetala do zgrade Federalne vlade u Sarajevu, nakon čega su njihovi zahtjevi usvojeni.

Novum.ba/Avaz.ba

Vezano: