Porodica očistila obalu rijeke Fojnice

Foto: Visoko.co.ba

Foto: Visoko.co.ba

Opšte je poznato da je ekološka svijet stanovnika naše zemlje na jako niskom nivou te da nerijetko možemo vidjeti gomile smeća koje su nesavjesni građani, koji inače sebe vole nazvati “zaljubljenici u prirodu”, ostavili za sobom na brojnim odmaralištima, parkovima ili obalama rijeka. Koliko god se strukture vlasti ili komunalna preduzeća trudili da te stvari poprave, očigledno je da se one moraju promijeniti prije svega u glavama naših stanovnika. Kroz Visoko teku rijeke Bosna i Fojnica, a njihove obale su veoma često pune smeća, koje ili nanese rijeka ili ostave već spomenuti “zaljubljenici u prirodu”.

Naravno da svako pravilo ima i izuzetke, u ovom slučaju ljude koji misle svojom glavnom i koji imaju razvijenu ekološku svijest. Jedan od takvih primjera je i porodica Bojčić iz Visokog, koja je vidjevši stanje jednog dijela obale rijeke Fojnice, odlučila stvar uzeti u svoje ruke.

“Eto nešto me u zadnje vrijeme bode u oči i strašno me nervirala nemoć da pokupim smeće, barem mali dio mahale u kojoj živim. Često nailazim na mladež koja sjedi, porodice sa djecom koji nažalost smeće ostave iza sebe, ali i poplave koje nanose i ostavljaju smeće, kese, plastične flaše, staklene flaše, majice, limenke i mnogo drugog smeća. Ma znate, sve vidite oko sebe. Uzela sam stvar u svoje ruke, a imala sam i mlade pomagače u divnoj akciji čišćenja istih nabrojanih stvari. Četiri sata akcije i očišćenih 70 metara obale i puta. Od mosta do male bajkovite ade. Čuvajmo prirodu, to želim reći. Čuvajmo sebe i od sebe prvo, a onda ćemo sve drugo. Uživajte u čistom. Uživajte i u Ramazanu i neka nam svaki dan prođe u uklanjanju makar malog nečega što nam bode oči. I da nam grad i naselja dobiju funkcionalne i selektirane kontejnere”, poručila je Alma Bojčić.

Njen gest je izazvao brojne pohvale na društvenim mrežama, kao i kritike upućene onima koji ne razmišljaju savjesno te direktno uništavaju prirodu, zelene površine i obale naših rijeka.

“Nesavjesnost građana koji borave pored rijeke često tjera naše sugrađane da stvari uzmu u svoje ruke. Tako je uradila i porodica Bojčić, kada su očistili odmaralište pored rijeke Fojnice. Tužno je da u gradu poput našeg uopšte ima potrebe za privatnim čišćenjem javnih površina. Stoga, molimo sve posjetioce prirode da svoj otpad nose sa sobom i iskreno se nadamo da više neće biti potrebe za dijeljenjem ovakvih vijesti”, poručili su iz visočkog Udruženja “Eko Viking”.

Novum.ba

Vezano: