Sutra otvaranje 'Ljeta fra Anđela Zvizdovića' i sv.misa na Kaštelima

Sutra će na Kaštelima, na tromeđi Busovače, Fojnice i Kiseljaka biti otvoreno „Ljeto fra Anđela Zvizdovića“ i služena sv.misa, sjećajući se 800-te godišnjice susreta sv. Franje i sultana El Malika i 556-te godine susreta fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda II. El Fatiha.

Naime, prije 800 godina u Egiptu su se sreli sv. Franjo Asiški i sultan El Malik a identičan događaj zbio se prije 556 godina u Brestovskom, na polju Milodraž kada su se sreli su fra Anđeo Zvizdović i sultan Mehmed II. El Fatih i dogovorili da fratri budu pokorni novoj vlasti i da mogu slobodno prakticirati svoju vjeru.

Na Kaštelima se godinama slavila sv. misa i obilježavao spomendan na velikog fra Anđela sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Devedesetih godina prošlog stoljeća Fojnički fratri su oživjeli ovu tradiciju te se oko 28. maja na Kaštelima, na uspomenu dobivanja Ahdname, slavi sv. misa, govori o velikanu fra Anđelu Zvizdoviću i čuva od zaborava taj značajni događaj.

Polje Milodraž se nalazi ispod planine Zahor gdje su franjevci imali svoj samostan – Kaštel i upravo s Kaštela je veliki fra Anđeo krenuo na susret sa sultanom.

Novum.ba

Vezano: