Prvi put u BiH: Slackline između dvije zgrade i to na visini od vrtoglavih 25m i iznad vodopada!

Foto:arhiva

Foto:arhiva

Travnik će u periodu od 07. do 08. juna, 2019. godine biti domaćin nesvakidašnjeg i neobičnog eventa u okviru kojeg će se organizirati nekoliko zanimljivih događaja povodom nastojanja populariziranja atraktivne sportske discipline „slackline“, na ovom području.

Slackline, odnosno balansiranje na traci je osim u svijetu, odnedavno postalo popularno i kod nas, a umjesto hodanja po rastezljivoj gumi između dva drveta, oni najhrabriji po prvi put u BiH, u Travniku će hodati između dvije zgrade i to na visini od 25 m i dužini od 50 m.

Ukoliko želite uživati u vrtoglavim prizorima koji će vas zasigurno ostaviti bez daha,u petak, 07.06.2019. godine sa početkom u 18:00 sati u ulici Erika Brandisa između zgrada „Zvijezde“, imate priliku pogledati jedinstvenu vještinu i umijeće ove zanimljive sportske aktivnosti koju će prezentirati deset odvažnih i poznatih slackline majstora iz Udruženja Slacknetz Leipzig e. iz Njemačke.

Također, svi oni koji žele iskusiti sve čari hodanja po elasaičnoj traci, moći će učestvovati u radionici koja će se održati istog dana u parku kod Općine Travnik sa početkom u 14:00 sati.

Dan kasnije, u subotu, 08. 06. 2019. godine, slackline avantura se seli na Vlašić i to na vodopad Ugrić, preko kojeg će gosti iz Njemačke postaviti i preći slackline (highline).

Za sve one koji žele doživjeti nesvakidašnje iskustvo u prelijepom prirodnom ambijentu planine Vlašić, u 08:30 sati predviđen je polazak ispred Zavičajnog muzeja Travnik, a sa platoa Babanovac na Vlašiću u 09:30 sati, dok je dolazak na krajnju destinaciju-Ugrić u 11:00 sati, a povratak je planiran u poslijepodnevnim satima. Ovom prilikom svi zainteresovani će se moći okušati u vještinama penjanja na obližnju stijenu.

Organizator ove zanimljive sportske aktivnosti u Travniku je dugogodišnji omladinski aktivista i freelance umjetnik Adin Pinjo, a realizovat će je u saradnji sa Općinom Travnik, Udruženjem Leipzig-Travnik i Udruženjem Slacknetz Leipzig e.V. iz Njemačke. Pinjo je naglasio da je vodič ture obezbijeđen, te da je zbog prevoza broj učesnika pohoda ograničen a prijava obavezna putem broja telefona +387 62 218 385.

Na pitanje zašto baš Travnik, Pinjo je kazao da je ovo za početak svojevrsno istraživačko druženje u okviru kojeg će se detaljnije ispitati teren i volja sugrađana za afirmaciju ovog zanimljivog sportskog doživljaja na ovom području, te dodao:

„Travnik je jedinstvena oaza za kreiranje slackline scene BiH i iskreno se nadam da ćemo i na ovaj način uspjeti okupiti poklonike ove sportske aktivnosti koja ne iziskuje ogromna financijska sredstva, a zapravo uveliko podstiče i pozitivno djeluje na razvoj cjelokupnog uma i tijela“.

Slackline je zabavna vježba balansa prilikom koje se obično koristi najlonska ili poliesterska rastezljiva guma (gurtna) zategnuta između dvije tačke (drveće, stijene, stubovi itd), a u ovom sportu najvažnija je ravnoteža. Ovaj način vježbe zdrav je za tijelo i um, te brojni sportisti također koriste ovu disciplinu za održavanje forme (alpinisti, gimnastičari, biciklisti, kajakaši, pa čak i nogometaši), ali mnogi “slackaju” samo zbog zabave. Slackline je nastao u kalifornijskoj dolini Yosemite među ambicioznim penjačima osamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada je rasprostranjen po cijelom svijetu i okuplja sve više zaljubljenika.

Organizator poziva sve zainteresovane da im se pridruže na druženju, te naglašava da je super zabava zainteresovana, a kompletan program možete pogledati ispod teksta.

 

Novum.ba

Vezano: