Sjećaš li se 6.11.?

Ko se sjeća 6.11. 1996.? Novembarski sunčani dan osvanuo je tog dana u Sarajevu. Ima običaj Sarajevo da pokloni sportistima vrijeme kakvo im treba. Samo 12 godina ranije Sarajevo je bilo centar svijeta, Zimske olimpijske igre dovele su glavni grad BiH u centar zbivanja, a snijega ni na vidiku. Noć prije otvaranja sarajevsko nebo se otvorilo i zimska olimpijska bajka je mogla početi.

Tako je bilo  i 6.11. Inače novembarski dani su teški, tmurni, sa kišom, ali tog jutra u Sarajevu je progrijalo sunce i utakmica je mogla početi. Prva međunardona u kojoj smo odnijeli pobjedu i to protiv velike Italije koja je tada bila 2. na svijetu!

Ima simbolike, bio je 6.11., sada je 11.6. Čekamo utakmicu sa Talijanima koja može da još jednom potvrdi nepisano pravilo-da smo najbolji kada nas svi otpišu i da smo protiv velikih motivisani kao da igramo za titulu prvaka svijeta.

I tog 6.11. 1996. godine, u godini koja je nastala nakon ratnog beznađa naši momci su izašli na teren. 40.000 građana došlo je vidjeti svjetske viceprvake i pokoje poznato ime iz naše reprezentacije. Niko, osim onih najmlađih, nije očekivao pobjedu, ali su Salihamidžić i Bolić odlučili da pokažu šta je bh. inat. 

I bi 2-1 za BiH, tada malu, manju nego ikad, već poznatu po ratu i ratnim stradanjima, a manje po onim ZOI koje smo spomenuli na početku teksta. Nakon četiri godine izvještaja o ratu, BiH je ponovo bila na naslovnicama medija, ovaj put jer su u prijateljskoj utakmici pokazali da mogu kada hoće.

Zato noćas očekujemo da Pjanić, Džeko, Vrančić, Šunjić i ekipa pokažu da mogu kada hoće. Jer ipak, Italija nas nije nikada pobjedila i taj statistkički podatak ide nam u prilog kao nijedan drugi.

Sretno Zmajevi!

Redakcija Novum.ba

Vezano: