JAJCE/Svečano potpisani ugovori o stipendiranju studenata

Jučer su u Jajcu svečano potpisani Ugovori o stipendiranju studenata koji su po Konkursu Općine Jajce ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2018/2019. godinu.  Ugovore o stipendiranju sa studentima potpisao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan. 

Već 14 godina Općina Jajce iz Budžeta izdvaja  sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja općine Jajce. 

Do sada je, u predhodnih 13 godina, za stipendiranje đaka i studenata iz Budžeta Općine Jajce izdvojeno gotovo 2 miliona KM.

Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije, studenti prve godine, a Općina Jajce posebno je ponosna na studente koji kontinuirano, iz godine u godinu ostvaruju visok prosjek ocjena.  

Uz iskrene čestitke stipendistima i roditeljima studenata, Načelnik Općine Jajce Edin Hozan, istakao je da je ovo jedan od važnijih događaja za grad Jajce, jer je obrazovanje i sticanje znanja najvažnije. 

„Meni je zadovoljstvo da na ovaj način Općina Jajce može pomoći našoj djeci da lakše prođu kroz period studiranja. Čestitam svima vama, posebno našim studentima koji se trude i ostvaruju dobre rezultate. Ono što najviše želim jeste da većina naše djece ostane u Bosni i Hercegovini i ovdje u Jajcu i svojim znanjem pomognu u razvoju naše zemlje i našeg grada. Želim istaći da Vam svima Općina Jajce otvara mogućnost obavljanja volonterskog staža po završetku fakultetskog obrazovanja. Također, kroz različite projekte podrške mladima želimo pomoći da ostanete u ovom gradu i razvijete svoje ideje“, naglasio je Načelnik Hozan i mladim Jajčanima, budućim ljekarima, inžinjerima, pravnicima, arhitektima, profesorima, ekonomistima, novinarima, sociolozima, nastavnicima…. poželio uspjeh u nastavku školovanja.

Stipendiju  u iznosu od po 100,00 KM mjesečno, za deset školskih mjeseci,  ostvarili su studenti koji studiraju na jednom od fakulteta na Univerzitetima u Bosni i Hercegovini, ali i izvan granica naše zemlje.

Među stipendistima su i oni sa visokim prosjekom ocjena: studentice II godine Tanja Ladan, prosjek 4,55, studentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Antea Ljubez, prosječna ocjena 9,25, studentica Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Belma Dervišić prosjek ocjena, 9,67, studentica III godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Nikolina Topić, također visok prosjek 4,67, studentica III godine Filozofskog fakulteta  Sveučilišta u Mostaru, Jasmina Smajlović, studentica IV godine, sa prosjekom 8,7 na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, Alisa Tatarević, prosjek 8,73, studentica IV godine Medicinskog fakulteta – Zdravstvena njega Univerziteta u Banja Luci, Lea Pipunić studentica IV godine Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu sa prosjekom od 4,29, Amanda Čavar studentica V godine sa visokim prosjekom ocjena od 4,70 na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i Matea Ladan, prosjek 4,06, studentica V godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije i učenici sa prosjekom 5,0, studenti prve godine: Lamija Agić, Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici, Lejla Hodžić, Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta u Mostaru, Ivona Spajić, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i Vernesa Žužić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Stipendistima Općine Jajce stipendije će biti uplaćene u cjelokupnom iznosu od po 1.000,00 KM.

Novum.ba

Vezano: