U Sarajevu predstavljene knjige 'Bosna u legendama, pričama, romanu' autorice Božene Volić

HKD Napredak Sarajevo i HKD Napredak Podružnica Travnik u srijedu 12. juna, 2019. godine u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu upriličili su predstavljanje knjiga “Bosna u legendama, pričama, romanu” autorice Božene Volić.

Autorica se sarajevskoj publici predstavila sa tri svoje knjige: “Legende i priče Središnja Bosne”, “Mirna Bosna” i “Kraljičin izbor”.

Knjiga “Legende i priče Središnje Bosne” se sastoji iz dva dijela Kameni krinovi i Izgubljeno kraljevstvo. U prvom dijelu nalazi se sedamnaest legendi koje govore o vilama, divovima, aždajama, prokletstvima, izgubljenim gradovima, gradu zlatnog orla, talentiranim neimarima koji poslije izvršenog posla budu oslijepljeni i isčupanog jezika kako nikad više ne bi takvo što napravili, o Sasima i sl. U drugom dijelu nalazi se sedamnaest priča raznih tema: priče o caru Trajanu u Bosni, o tajnoj ljubavi rimskog legionara koju je u stvari djevojka pod odijelom  legionara, o ljubomori, kraljicama Jeleni Gruboj, Regini Kujavi, o crnoj magiji, bosanskom Stanku, o dvorskim spletkama, tajnim prolazima i tunelima, tvrđavama i kraljevskim dvorima,tajanstvenim konjanicima, kugi i gubi, o Mravcu- artisti i njegovoj putujućoj glumačkoj trupi i sl.).

Knjigom „Mirna Bosna“ autorica čitatelje odvodi u daleku prošlost, u prohujalo vrijeme života na ovim prostorima kroz 17 priča, koje su rekonstrukcija davno zaboravljenih anegdota o dojmljivim stvarnim ili izmišljenim likovima iz prošlosti Travnika, dok roman „Kraljičin izbor“  oživljava dio bosanske prošlosti i tajanstveni oreol dalekih vremena donosi do današnjih dana. „Kraljičin izbor“ kroz 47 poglavlja donosi jedan dio bosanske povijesti prikazane kroz život posljednje bosanske kraljice Mare Tomašević, ali i mnoštvo događaja, prikaze života kojim su živjele kraljevske obitelji, plemići i narod, opise ratnih borbenih sukoba, narodne običaje, život u Osmanskom carstvu, ali i mnogo toga što golica maštu čitatelja.

Kroz knjige “Bosna u legendama, pričama, romanu” brojne su posjetitelje proveli moderatori Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku, kustos Memorijalnog muzeja „Rodna kuća Ive Andrića“ Enes Škrgo i Marija Marić, diplomirana komparativistica književnosti i bibliotekarstva, te glumci Hrvatskog kazališta Travnik koji su čitali ulomke iz knjiga.

Božena Volić rođena je 27. maja, 1949. godine  u Zagrebu. U djetinjstvu je s porodicom doselila je u Travnik u kojem je završila osnovnu i srednju školu. U Sarajevu je diplomirala na Pedagoškoj akademiji. Cijeli radni staž radila kao učiteljica razredne nastave. Objavila je desetak književnih uradaka (roman “Kraljičin izbor” 2019., “Mirna Bosna” 2018., “Legende Središnje Bosne” 2013. i dr.). U djelima posebnu pozornost posvećuje djeci.

Djela: “Kaži igrokazom” (2004., igrokazi za djecu), “U zagrljaju katedrale” ( 2005., dramski tekst), “Istinu ne možeš skriti” ( 2006., dramski tekst), “Kako do zeta” ( 2007., dramski tekst), “Prst sudbine” ( 2OO8., dramski tekst), “Crvenkapac” ( 2009., priče i igrokazi za djecu), “Mravac” ( 2010., dramski tekst), “Aždaja Triton” ( 2011. legenda) “Na krilima riječi” ( 2011., priče i igrokazi za djecu), “Legende i priče središnje Bosne” ( 2013. legende i priče), “Tajna starog grada Travnika” ( 2014.,priča), “Jadranski mirakul” ( 2015., slikovnica za djecu), “Robi” ( 2016., roman za tinejdžere), “Iskra” ( 2017., slikovnica za djecu), “Mirna Bosna” ( 2018. priče), “Kraljičin izbor” ( 2019. roman ).

Zastupljena je u antologiji Izbor priča hrvatskih pisaca za djecu u Bosni i Hercegovini (2006.)

Redovno piše kratke priče za Glasilo za informiranje HKD “Napredak” u Travniku, suradnik je Lista za sretno djetinjstvo “Cvitak” iz Međugorja, a pisala je i za dječji list “Palčić” u Sarajevu.

Novum.ba

Vezano: