Predstavnici Turističkog ureda Kreševo na konferenciji o razvoju ruralnog turizma na Bjelašnici

U okviru projekta Europske Unije "Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva s ciljem diversifikacije ruralne ekonomije", na Bjelašnici je u organizaciji Udruženja "Alterural“, održana konferencija koja je za cilj imala povezivanje profesionalaca iz područja ruralnog turizma u BiH i regiji, kao i razvoj i promociju ruralne turističke ponude.

Na konferenciji su, uz ostale, učestvovali i predstavnici Zavičajne udruge „Kreševski citrin“ i Turističkog ureda Kreševo te načelnik Općine Renato Pejak.

U nizu izuzetno zanimljivih, edukativnih i stimulirajućih izlaganja učesnika iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Hrvatske, Srbije i BiH, u kojima se vidjelo koliko je BiH u zaostatku, odnosno gotovo na samom početku razvoja turističkog brenda i ponude, jasno je iskazana nužnost izgradnje mehanizama načina rada, planiranja i stvaranja strategije za opći i lokalni razvoj turizma, kako u cijeloj BiH, tako i u lokalnim sredinama, na mikrorazini.

U raspravi se jasno vidjelo pred kakvim sve izazovima stojimo, a iz izlaganja učesnika moglo se vidjeti i što nas sve očekuje na putu razvoja turističke ponude.

Novum.ba

Vezano: