FOTO/VIDEO: Obilježavanje 26. godišnjice zločina nad Bošnjacima Kiseljaka

Danas je u Grahovcima obilježeno stradanje 78 Bošnjaka. Radi se o 26 godišnjici stradanja Bošnjaka sela Han Ploča, Grahovci, Tulica i Radanovići. Učenici OŠ „Kiseljak 1“ i OŠ „Kiseljak 2“ u koloni su pošli od Šehidske džamije, koja je srušena 1993. godine, ka Grahovcima, do mjesta na kojem se nalazi spomen ploča stradalim mještanima ovih kiseljačkih sela.

Prvi se prisutnima obratio Nermin Merhemić, direktor OŠ „Kiseljak 1“ i predsjednik MIZ Kiseljak.

„Razumijem da vam je vruće, ail ovo je način da se solidarišemo sa našim mještanima i rođacima koji su po ovakvom danu stradali. Ubijani su samo zato jer imaju drugačija imena u odnosu na zločince“, poručio je Merhemić koji je za naš portal rekao da se na obilježavanju nalazi oko 450 osoba.

Nakon toga prisutnima se obratio Kenan ef. Bajrić, glavni imam MIZ Kiseljak, koji je pozvao sve prisutne da se Fatihom sjete stradalih Bošnjaka.

Potom je uslijedio historijski čas koji je održao dr. Amir Kliko iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti. Kliko koji je inače posvetio dio svog istraživanja stradanju Bošnjaka Srednje BiH govorio je o hronologiji događaja i napadima koje je izvelo Hrvatsko vijeće odbrane na sela sa bošnjačkom većinom u Kiseljaku.

Inače u napadu na ova sela stradalo je 78 Bošnjaka, tijela njih 40 su pronađena dok se za ostalima traga.

„Za razliku od četničke vojske i HVO-a u Hercegovini, ovdje su leševi spaljivani. na kosturima su pronađeni ostaci žice. Glave su odrubljivane. Ali za tijelima se još traga. Radi se o činjenici da je ovaj prostor gusto naseljen i da nije pružao priliku da se formiraju masovne grobnice, nego su ostaci spaljivani. Postoji, nažalost, mogućnost da su neka tijela u potpunosti uništena“, rekao je dr. Kliko.

U napadu HVO-a stradali su dječaci i djevojčice od 13 i 14 godina, starci, ali i imam džamije na Han Ploči Omer ef. Drkić. Također uništena je i imovina Bošnjaka, a spaljeni su i mektebi i džamija na Han Ploči.

"Evo ovo je kuća u kojoj je ubijena starica Ramiza Mujezinović. Kuća je spaljena, a njeno tijelo našli smo ispred", objasnio nam je jedan od mještana Grahovaca.

Novum.ba

Vezano: