Sreća za sve: Posebni heroji Travnika i njihove majke, najveće junakinje ovoga svijeta

U Travniku je u mjesecu aprilu osnovano humanitarno udruženje „Sreća za sve“ nastalo kao potreba za neophodnu pomoć porodicama i djeci sa poteškoćama koja su nerijetko zapostavljena i nalaze se na marginama društva.

Ovo udruženje, jedino je registrovano na ovom području a ima za cilj osobe sa inavliditetom uključiti u sve sfere života, olakšati život njihovim roditeljima i ukazati im na prava koja zaslužuju, a jedan od ciljeva je i dnevni centar, kao i park za djecu sa poteškoćama i senzorna soba.

Predsjednica udruženja Emina Alispahić je kazala da je jedina aktivnost koju za sada imaju druženja roditelja koja je podržala ćevabžinica Hari, a koja je, kako naglašava svoju društvenu odgovornost dokazala na djelu i ovaj put, te da se nada da će i drugi slijediti njihov primjer i pomoći im da zajedno olakšaju ionako težak život porodicama koje se suočavaju sa različitim problemima.

Porodice djece sa poteškoćama obično su zaboravljene i prepuštene same sebi, a osuđene su na najtežu životnu bitku za koju treba puno snage i odricanja. Društvo nije dovoljno osvješteno po pitanja osoba sa invaliditetom te su roditelji nerijetko dovedeni u situaciju da se izoluju zbog neadekvatne reakcije društva i okoline.

Aida Jusić, mr pedagogije i psihologije je kazala da je neophodno što prije ovoj djeci i njihovim roditeljima omogućiti vidljivost i jednake mogućnosti u društvu. Također je naglasila da su danas roditelji uglavnom prepušteni sami sebi da tragaju za najboljim načinom kako da pomognu svojoj djeci, zamenarujući geografske, finansijske i sve druge prepreke koje ova borba nosi sa sobom, te istaknula:

„Oni nemaju nikakve posebne potrebe, već upravo iste kao i svi njihovi vršnjaci. Žele da jedu, igraju se, imaju prijatelje, vole i budu voljeni,… Oni su djeca s poteškoćama u razvoju, a mi trebamo učiniti sve da postanu vidljivi u društvu“.

Kako Alispahić naglašava, upravo zbog toga je i nastala potreba za druženjem majki koje razumiju jedna druge bez mnogo razgovora.

„Majke takve djece su najhrabrije žene na svijetu, žrtvovale su cijeli svoj život i grčevito se bore da njihova djeca budu zdrava i sretna, ne maštaju ni o čemu drugom i ugušile su sve svoje želje koje imaju majke djece bez poteskoća“, kazala je Alispahić.

Udruženju je neophodna financijska podrška da bi opstalo. Članovi udruženja, kojih ima 23 trenutno su neizmjerno sretni što će imati ako ništa drugo, makar druženja sa ostalim roditeljima a njihova djeca sa svojim vršnjacima.

Ovim putem, iz udruženja je upućen apel svima onima koji mogu, da svojim dorinosom podrže iskrenu namjeru da se olakša i uljepša život posebnim herojima Travnika i njihovim majkama, najvećim junakinjama ovoga svijeta.

Novum.ba

Vezano: