Donjovakufljanka Emina Snaga putuje u Solferino na 100 godina Međunarodne Federacije Crvenog križa

Italijanski Crveni križ tradicionalno svake godine obilježava Bakljadu "Faiaccolata" u spomen rođenja ideje nakon koje je nastao Crveni križ te u spomen na sve poginule u bitci kod Solferina (bitka se odigrala 24.6.1859. godine u kojoj je poginulo i ranjeno više od 40.000 vojnika).

Henry Dunant, koji je osnivač Pokreta Crvenog križa, je tada s lokalnim stanovništvom pružao pomoć ranjenim vojnicima bez obzira kojoj su strani pripadali. Volonteri iz cijelog svijeta odlaze da odaju počast najvećoj humanitarnoj organizaciji koja je začeta u Solferinu. Delegacija Crvenog križa Bosne i Hercegovine koja se sastoji od 104 člana sutra putuje u Solferino da se pridruži svojim kolegama iz cijelog svijeta.

Ove godine se obilježava i 100 godina Međunarodne Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Hiljade volontera iz cijelog svijeta će da obilježi nastanak ideje i misije koja im je vodilja kroz život i rad uz 7 principa. Dio lidera mladih Crvenog križa FBiH je ovaj put dobio kao nagradu za rad na Mediteranskoj konferenciji i II Mediteranskom sastanku mladih. Jedan od lidera koji putuje u Solferino je i liderka mladih Crvenog križa općine Donji Vakuf Emina Snaga.

Odlazak u Solferino za volontere predstavlja posebnu emociju, posebnu želju i cilj. Biti dugogodišnji volonter Crvenog križa, živjeti principe i voditi se humanošću, biti ujedinjen oko jedne ideje i misije kojom se vodi hiljade volontera širom svijeta, otići u mjesto gdje je nastala ideja Crvenog križa, najveća svjetska organizacija, za jednog volontera predstavlja krunu volontiranja.

Novum.ba

Vezano: