U Bugojnu promovisana zbirka pjesama ′Korak kama′

U okviru obilježavanja „509. Dana Ajvatovice“ u srijedu, 19.06.2019. godine sa početkom u 19 sati u sali Medžlisa IZ Bugojno održana je promocija knjige pjesnikinje Jasmine Zuhrić- Šiljak. Promotori ove zbirke pjesama bile su mr. Đenana Bajraktarević, književnica Vernesa Manov i sama autorica knjige.

Zbirka pjesama „Korak kama“ sačinjena je od nekoliko ciklusa pjesama. Tematski su pjesme,svakog od pjesničkih ciklusa, različite, a pri dobrom zapažanju uočava se razlika od pjesme do pjesme, i strukturalno i stilski. Upravo, ova raznovrsnost i reklo bi se raznobojnost u Jasmininom pjesničkom opusu čitaoca nagna da u taj „odkamenjeni“ prostor osjećanja pjesnikinje, njenog poimanja života, svijeta, ovog sada i onog nekad, ugradi i dio svog kamenog zdanja, kule vlastitih emotivnih i misaonih izražajnosti kroz stihove u ovoj zbirci.

Pjesnikinja je odrastala u srcu Hercegovine, gdje nijanse kamena pod užarenim zrakom i najplavetnijim nebom na svijetu, stvaraju svojevrstan, istovremeno i neobičan i vrlo blizak svakome ko voli taj dio naše zemlje, taj kutak svemira u kojem „kamen“ caruje, neuništiv, kako bi onu prošlost nekadašnju „otpjevao „ ili „prepričao“ nama danas, dušom i poezijom onih koji znaju da moraju te korake kroz vrijeme činiti baš ovakvim „Koracima kama“ kakvim odzvanjaju u poetskom izrazu Jasmine Zuhrić- Šiljak.

Ova konstatacija se može prepoznati kroz stihove:

Kulam kuli kalemove

Kamenove

Krugove,

A na istom jesam.

 

Pjesnikinja, iako stotinama kilometara daleko od srca Hercegovine u kojem je iznjedren i njen život,i daleko od tih mjesta, za koje veže motive, ugođaje i reklo bi se i sjete djetinjstva, svakodnevno živeći danas u srcu Bosne čuje u duši i svom iskonu korake kama koji je motiviraju da im posvećuje svoje pjesme. Tako pjesnikinja, svojim znalačkim i emotivnim, a prije svega pjesničkim izrazom, korača , rame uz rame sa historičarima, geografima, filmskim stvaraocima, slikarima, arhitektama i svima koji se bave izučavanjem kulturno-historijskog blaga naše zemlje i doprinosi očuvanju vrijednih i važnih elemenata našeg bivstvovanja u ovim godinama kada mnogi brišu važne fakte naše opstojnosti na ovoj zemlji, od davnina do danas.

Riječ promotorke knjige“KORAK KAMA“književnice Vernese Manov

BIOGRAFIJA PJESNIKINJE

Jasmina Zuhrić – Šiljak rođena je 1977. godine u Mostaru. Djetinjstvo je živjela u Zuhrićevini, na Dubravskoj visoravni, između Stoca i Čapljine.

Osnovnu školu završila je na Domanovićima, Srednju elektrotehničku u Mostaru, a zvanje nastavnice bosanskog jezika i književnosti ostvarila je na Univerzitetu „ Džemal Bijedić“.

Od 1995. do 1999. radila je kao novinar i urednik na Radiju „Hayat“ u Mostaru , te podstakla kulturni razvoj poslijeratne Hercegovine. Učestvovala je u brojnim kulturnim manifestacijama. Objavila je zbirku lirike Cvrkut smrti.

Od 1999. živi u Kljacima. 

Novum.ba

Vezano: