Donjovakufski biciklisti privode kraju pripreme za polazak u Beč

Članovi BK „Sabahudin Duzić Tetak“ pripreme za petnaesti Biciklistički maraton Bihać-Srebrenica pod nazivom „Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“ privode kraju.

Tradicionalno, u Maratonu će učestvovati i članovi Biciklističkog kluba „Sabahudin Duzić Tetak“ iz Donjeg Vakufa, ali za razliku od prethodnih godina, Donjovakufljani su se ove godine odlučili za mnogo veći izazov, na duplo dužu dionicu i pronošenje poruke sjećanja na srebreničke patnje kroz druge zemlje.

Desetak članova kluba na svojim biciklima krenut će iz Beča, te će kroz Austriju, preko Slovenije i Hrvatske doći u Bihać, gdje će nastaviti maraton sa ostalim učesnicima. Za ovu eskpediciju planirano je ukupno deset dana, od 2. do 11. jula.

Polazak u Beč je 1. jula, odakle će dan kasnije krenuti vožnja četiri dionice do Bihaća koja će trajati do 6. jula, vožnja sa ostalim biciklistima do Srebrenice od 8. do 10. jula, te prisustvo obilježavanju genocida i povratak u Donji Vakuf – 11. jula.

Ideja o ranijem polasku iz nekog udaljenijeg grada i dužoj vožnji postojala je već nekoliko godina. Ipak, tek prošle godine, kada je formalno formiran biciklistički klub u Donjem Vakufu i kada se dodatno povećao broj onih koji se bave ovim sportom, stvoreni su uslovi za organizaciju vožnje.

Svoju podršku BK „Sabahudin Duzić Tetak“ u realizaciji maratona do sada su osigurali Općina Donji Vakuf, Sportski savez Donji Vaku i firma „Promo“ Donji Vakuf, te još nekoliko donjovakufskih privrednih subjekata.

Ipak, veliku podršku od samog početka biciklistima daje Donjovakufljanin, ali domaćin u Austriji, Rijad Halilović, koji je vlasnik respektabilne prevozničke firme u Beču koja je i pokrovitelj vožnje

Novum.ba

Vezano: