Volonteri CK Fojnica učestvuju na Bakljadi u Soflerinu

Italijanski Crveni križ tradicionalno svake godine obilježava Bakljadu "Faiaccolata" u spomen rođenja ideje nakon koje je nastao Crveni križ te u spomen na sve poginule u bitci kod Solferina (bitka se odigrala 24.6.1859. godine u kojoj je poginulo i ranjeno više od 40.000 vojnika).

Henry Dunant, koji je osnivač Pokreta Crvenog križa, je tada s lokalnim stanovništvom pružao pomoć ranjenim vojnicima bez obzira kojoj su strani pripadali. Volonteri iz cijelog svijeta odlaze da odaju počast najvećoj humanitarnoj organizaciji koja je začeta u Solferinu.

Delegacija Crvenog križa Bosne i Hercegovine koja se sastoji od 104 člana pridružila se u Solferinu svojim kolegama iz cijelog svijeta.

Među njima je sedam volontera Crvenog križa Fojnica koji iz ovog italijanskog gradića poručuju "Neka slike govore, jer riječi je premalo".

Odlazak u Solferino za volontere predstavlja posebnu emociju, posebnu želju i cilj. Biti dugogodišnji volonter Crvenog križa, živjeti principe i voditi se humanošću, biti ujedinjen oko jedne ideje i misije kojom se vodi hiljade volontera širom svijeta, otići u mjesto gdje je nastala ideja Crvenog križa, najveća svjetska organizacija, za jednog volontera predstavlja krunu volontiranja.

Novum.ba

Vezano: